Obradović (Dveri) o potrebi promene 'korumpiranog političkog sistema' u Srbiji

Beta 22.10.2020

Politički sistem u Srbiji ne funkcioniše i zbog toga mora ozbiljno da se menja, izjavio je danas lider pokreta Dveri Boško Obradović.

Obradović je novinarima u Leskovcu rekao da su potrebni "potpuna promena sistema" i "uređenja države i institucija", da ne bi zavisili od političara na vlasti, već od Ustava i zakona.

"Promena vlasti više nije dovoljna. Potrebna nam je promena čitavog korumpiranog političkog sistema koji ovde vlada već 30 godina", rekao je Obradović.

Istakao je da je jedna od ključnih stvari oživljavanje demokratije i višestranačkog parlamentarizma u Srbiji.

Na konferenciji je novinarima predstavljen Proglas Dveri pod nazivom "Promena sistema - sigurnost za sve".

Govoreći o ciljevima svog pokreta, Obradović je rekao da "građanima nudimo zajednički rad na povećanju nivoa participativne demokratije, odnosno njihove neposredne uključenosti u politiku i odlučivanje".

Ocenio je da je u Srbiji "ogromna kriza parlamentarne demokratije" ne samo zato što je predsednik države i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić najavio vanredne izbore iako nije formirana ni Vlada, niti zato što u parlamentu neće biti opozicije.

"To je bilo jasno odmah nakon bojkota izbora na svim nivoima jer svi parlamenti, od republičkog preko pokrajinskog do lokalnog nivoa su nelegitimni, nastali na nedemokratskim i protivustavnim izborima, bez učešća opozicije, tako da je najava vanrednih izbora samo priznanje uspeha bojkota", rekao je lider Dveri.

Rekao je da za nove poslanike, izabrane na junskim "lažnim izborima", "niko nije glasao već ih je delegirala SNS" i druge "satelitske partije vlasti".

"Parlamentarni i lokalni izbori ne smeju biti istovremeno. Predsednik države ne može biti nosilac stranačke liste na republičkim, pokrajinskim, lokalnim i izborima za savete mesnih zajednica, već to moraju biti oni koji se kandiduju", rekao je on.

Obradović je kazao da bi promena izbornog sistema donela dve najvažnije promene: snažniju vezu poslanika i birača, i "geografsku reprezentativnost" sastava Skupštine.

"Naš cilj je da građani, a ne samo stranke, biraju narodne poslanike. To znači promenu sadašnjeg proporcionalnog izbornog sistema ka većinskom", rekao je on.

Dodao je da izborne liste više ne smeju biti "zatvorene" i da kandidate za poslanike biraju isključivo rukovodstva stranaka, već liste treba da budu "otvorene" tako da građani direktno biraju ko će u Skupštinu.

U tom slučaju će se ceniti izborni rezultat svakog političara u njegovoj biračkoj jedinici, što znači da Srbiju treba podeliti u više biračkih jedinica i omogućiti građanima da direktno biraju svoje predstavnike u njima.

(Beta, 10.22.2020)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »