Selaković u Antaliji razgovarao sa turskim kolegom Čavušogluom

Beta 05.11.2020

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković razgovarao je večeras u Antaliji sa šefom turske diplomatije Mevlutom Čavušogluom i izrazio nadu da će postignut nivo bilateralnih odnosa, političkog dijaloga, saradnje, poverenja i poštovanja nastaviti da se razvija na dobrobit obe zemlje kao i regiona.

Kako je saopštilo ministarstvo, Selaković je sa turskim kolegom razgovarao na marginama neformalnog sastanka ministara inostranih poslova zemalja učesnica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (PSuJIE), koji će sutra biti održan u Antaliji.

Šef srpske diplomatije je konstatovao da su dobro razumevanje predsednika Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana, kao i njihov lični odnos, značajno doprineli razvoju političkih, ekonomskih i svih drugih odnosa Srbije i Turske, navodi se u saopštenju.

Zvaničnici su razgovarali i o mogućnostima produbljivanja ekonomske saradnje dve zemlje, a Selaković je rekao da visoko uvažava lični doprinos predsednika Erdogana dovođenju turskih investitora u Srbiju.

Selaković je, podsetivši da su dve zemlje prošle godine obeležile 140 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa, konstatovao da istorija njihovih odnosa seže mnogo dalje od toga i da obavezuje da se nastavi zajednički rad na jačanju sveukupnih odnosa i podršci miru i stabilnosti u regionu.

On je rekao da Srbija pažljivo prati situaciju sa epidemijom kovid-19 u Turskoj i da joj želi što brži potpuni povratak u normalne tokove i uspešan privredni oporavak.

Selaković je uputio saučešće povodom razornog zemljotresu koji je pogodio područje Izmira i odneo veliki broj ljudskih života.

On će u petak 6. novembra, učestvovati na neformalnom sastanku ministara inostranih poslova zemalja učesnica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (PSuJIE), koji će biti održan u okviru predsedavanja Turske Procesu saradnje u jugoistočnoj Evropi (2020-2021).

Domaćin sastanka u Antaliji je ministar inostranih poslova Turske Mevlut Čavušoglu, a tema skupa je "Načini saradnje u jugoistočnoj Evropi zasnovani na iskustvu sa pandemijom kovid-19 u regionu".

Na marginama sastanka, šef srpske diplomatije imaće odvojene bilateralne susrete sa predstavnicima više zemalja učesnica, kao i trilateralni sastanak sa ministrima inostranih poslova Turske i Bosne i Hercegovine Mevlutom Čavušogluom i Biserom Turković.

(Beta, 11.05.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »