Vučić: Zvanično najteži dan pandemije, i po broju zaraženih i broju umrlih

Beta 11.11.2020

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je "danas i zvanično najteži dan za Srbiju što se tiče pandemije korona virusa, i po pitanju broja umrlih i broja zaraženih".

Vučić je na dodeli odlikovanja povodom Dana primirja u prvom svetskom ratu, kojoj su prisustvovali samo premijerka Ana Brnabić i epidemiolog Predrag Kon, rekao da je Srbija "sa svim tim, u odnosu na broj stanovnika i dalje među pet najboljih evropskih zemalja".

U obrazloženju za dodelu odlikovanja zdravstvenim radnicima, među kojima su i članovi Kriznog štaba za suzbijanje epidemije, Vučić je rekao da im je zahvalan što su "verovali u naše zdravstvo i u državu", i što su imali smelosti da kažu svoje mišljenje.

"Nije to bio samo stručni posao, morali ste da preživite i najteže uvrede, beskrajno sam zahvalan što ste na to pristali", kazao je Vučić i dodao da su među odlikovanima i članovi Kriznog štaba, ali i zdravstveni radnici koji se nisu libili da se nađu na "stubu srama" zbog odluke da nekom pomognu.

Vučić je naveo da je među takvim odlikovanim zdravstvenim radnicima i medicinska sestra na dečjem odeljenju bolnice u Novom Pazaru Muamera Turković koja je, kako je naveo, "bila na stubu srama zato što je dala infuziju devojčici ispred bolnice a ne u bolnici jer nije želela da dete bude zaraženo koronom".

Vučić je rekao da su odlikovanja za one kojima su dodeljena "obaveza da još više, odgovornije, snažnije i upešnije rade i grade budućnost naše Srbije".

Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena Vučić je dodelio epidemiologu Predragu Konu i infektologu Mijomiru Pelemišu.

Orden Karađorđeve zvezde drugog stepena dodeljen je pulmologu Branislavu Nestoroviću, direktoru Infektivne klinike u Beogradu Goranu Stevanoviću, imunologu Srđi Jankoviću, direktorki Instituta za onkologiju i radiologiju Danici Grujičić i epidemiologu Branislavu Tiodoroviću.

Vučić je Ordenom Karađorđeve zvezde trećeg stepena odlikovao doktore Ivanu Milošević, Nebojšu Lađevića, Mariju Zdravković i Radmilu Janković.

Među dobitnicima Zlatne medalje za zasluge su Insititut transfuziju krvi Srbije, Institut za javno zdravlje "Batut" i Institut "Torlak".

Nagrađeni su i novinar Pinka Mladen Mijatović, novinarke Radio-televizije Srbije Ana Stamenković i Ivana Božović i snimatelj RTS-a Vladimir Zakonović, kao i novinarka Blica Milica Marković.

Na listi nagrađenih su premijer Luksemburga Ksavijer Betel i Nikolaj Muhin, slikar koji je oslikao Hram Svetog Save.

(Beta, 11.11.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »