prEUgovor: Neotvaranje poglavlja jasan rezultat izostanka reformi

Beta 17.11.2020

Koalicija prEUgovor je u danas predstavljenom "Alarm izveštaju o reformama u poglavljima 23 i 24" ocenila da u većini oblasti nije bilo napretka u Srbiji od maja do oktobra ove godine.

Koalicija je pozvala Vladu Srbije da neotvaranje novih pregovaračkih poglavlja 2020. godine jasno protumači kao rezultat izostanka napretka u tim poglavljima kako bi se prioritizovale neophodne reforme u zemlji.

U najnovijem polugodišnjem izveštaju Koalicija ističe da ključni izazovi, utvrđeni tokom dosadašnjeg sprovođenja reformi u oblasti vladavine prava, nisu u potpunosti rešeni u revidiranim akcionim planovima za Poglavlje 23 (Pravosuđe i osnovna prava) i Poglavlje 24 (Pravda, sloboda, bezbednost).

Među ključnim porukama u izveštaju je da Vlada Srbije treba da formalizuje odluku o prihvatanju nove metodologije proširenja i da imenuje novog šefa Pregovaračkog tima, na mesto upražnjeno od septembra 2019.

Koalicija poziva EU da uključi države Zapadnog Balkana u rad Konferencije o budućnosti Evrope i time im jasno poruči da imaju perspektivu članstva, ali takođe da unapredi svoj skup alatki za saradnju sa Zapadnim Balkanom kako bi se sveobuhvatnije pozabavila problemom zarobljavanja države.

U izveštaju se poručuje i da fondovi EU treba da budu povezani sa ostvarivanjem solidnog napretka u poštovanju standarda vladavine prava i da je u tom smislu od suštinskog značaja da "Srbija prestane da zaobilazi standarde EU i sopstvene zakone time što velike infrastrukturne projekte izuzima iz pravila javnih nabavki".

Konstatuje se da bi preraspodela nadležnosti novoformiranim ministarstvima mogla dovesti do konfuzije i daljih odlaganja sprovođenja reformi.

U izveštaju se ocenjuje da je parlamentarnim izborima u Srbiji 21. juna prethodila "dominantna funkcionerska kampanja", u kojoj je glavni akter bio predsednik Srbije i predsednik SNS-a Aleksandar Vučić.

Članovi Vlade, njih 13 obuhvaćeno uzorkom istraživanja organizacije Transparentnost Srbija, imali su tokom kampanje 229 promotivnih aktivnosti, što je 90 odsto više nego u istom periodu u neizbornoj 2019. godini.

"Najveće kršenje izbornih pravila i standarda predstavlja činjenica da je Narodna skupština izmenila pravila tokom samog izbornog postupka", ukazuje se u izveštaju.

Agencija za sprečavanje korupcije donela je 34 odluke po prijavama zbog kršenja pravila o finansiranju šredizborne kampanje, ali je većina prijava odbijena, navodi se u izveštaju i dodaje da tužilaštvo nije pokretalo postupke ni kada su krivične prijave podnete.

Tokom izborne kampanje moglo se videti da među institucijama i političkim strankama postoji "nerazumevanje osnovnih standarda i propisa u oblasti zaštite podataka o ličnosti". To je slučaj i sa uvođenjem "sistema pametnog nadzora" u Beogradu.

"Odmah treba obustaviti postavljanje kamera za prepoznavanje lica u Beogradu", smatra koalicija prEUgovor.

Koalicija dodaje da bi Ministarstvo unutrašnjih poslova trebalo da projekat "Sigurni grad" učini transparentnim i da organizuje javnu raspravu o neophodnosti takvog sistema "masovnog pametnog nadzora" i njegovim implikacijama na privatnost i druga osnovna prava i slobode.

Koalicija je navela da Regulatorno telo za elektronske medije (REM) od januara nije objavilo nijednu odluku o podnetim prijavama, a da se rad organizacija civilnog društva i aktivista i dalje "ometa i diskredituje uz podršku prorežimskih tabloida i tzv. vladinih nevladinih organizacija, ali i zloupotrebom institucija".

U izveštaju se ocenjuje da procureli spisak 37 organizacija civilnog društva i 20 pojedinaca čiji su se bankovni računi našli pod istragom Uprave Ministarstva finansija za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma u julu 2020. godine, "stvara ozbiljnu bojazan da se institucije i mehanizmi za sprečavanje pranja novca zloupotrebljavaju kako bi se zastrašili oni koji kritikuju vlast".

U veti s odnosi,ma u regionu, koalicija prEUgovor ocenjuje da nije bilo opipljivog napretka Srbije u rešavanju otvorenih bilateralnih pitanja sa susedima, na šta je bitno uticala i pandemija COVID-19.

"Određeni napredak postignut je u pregovorima Beograda i Prištine na dva koloseka - nastavkom dijaloga posredstvom EU i aktivnostima američke administracije", navodi se u izveštaju i dodaje da su delegacije Kosova i Srbije u septembru potpisale u Vašingtonu dva odvojena dokumenta "sporne pravne prirode".

Gotovo čitav proces EU integracija u oblasti Poglavlja 23 bio je prekinut u izveštajnom periodu.

"Nacrt ustavnih amandmana koji je izradila Vlada, neće dovesti do unapređenja nezavisnosti pravosuđa, a negativna kampanja protiv tužilaca i sudija promoviše upravo suprotan cilj - potrebu da se uspostavi veća kontrola zakonodavne nad sudskom granom vlasti", ocenjuje Koalicija u izveštaju.

Koalicija smatra da nije bilo napretka ni u pravnom okviru za borbu protiv korupcije, i da su neophodni bolji rezultati u borbi protiv organizovanog kriminala.

"Kriza izazvana pandemijom KOVID-19 dodatno je iskorišćena kako bi se građanima ograničio pristup informacijama, čak i nakon ukidanja vanrednog stanja" u Srbiji, navodi se u izveštaju i dodaje da nema dokaza da je ijedan slučaj prekomerne uptorebe sile policije tokom protesta zbog najave ponovnog uvođenja policijskog časa pravilno istražen.

U vezi s Poglavljem 24 koalicija ocenjuje da organizaciona reforma policije nije adekvatno obrađena u revidiranom Akcionom planu.

"To naročito zabrinjava zato što se ovaj proces do sada koristio kao izgovor za ukidanje kontrolnih mehanizama i za uvođenje samovolje u odlučivanje, a samim tim i za stavljanje policije pod kontrolu najviših političkih ešalona u MUP-u", ocenjuje se u izveštaju.

U oblasti migracija i azila koalicija navodi da "zabrinjavaju vesti o postavljanju žičane ograde na granici (Srbije) sa Severnom Makedonijom, što potencijalno vodi ka političkoj nestabilnosti i obično uključuje rizik od kršenja međunarodnih izvora ljudskih prava".

U vezi s borbom protiv nasilnog ekstremizma, piše u izveštaju, krajnja desnica u Srbiji i dalje se prikazuje kao "normalna pojava, koju državne institucije i provladini mediji podržavaju, tolerišu ili ignorišu".

Koalicija prEUgovor je prva koalicija organizacija civilnog društva, osnovana 2013. radi praćenja realizacije politika u vezi s pregovorima o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, s posebnim naglaskom na poglavlja 23 i 24.

Koaliciju prEUgovor čine: ASTRA - Akcija protiv trgovine ljudima, Autonomni ženski centar (AŽC), Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), Centar za primenjene evropske studije (CPES), Grupa 484 i Transparentnost Srbija (TS).

(Beta, 11.17.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »