Odbornička grupa Srce grada pozvala gradonačelnika da proglasi vanrednu situaciju u Beogradu

Beta 25.11.2020

Odbornička grupa "Srce grada" pozvala je gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića da zbog pandemije korona virusa preduzme hitne mere, uključujući proglašenje vanredne situacije u Beogradu, koji je najveće žarište u Srbiji.

U pismu koje je dr Đorđe Miketić iz te grupe uputio gradonačelniku, Radojičiću se predlaže i masovno testiranje na brzim punktovima širom grada (iz automobila) kao i uključivanje privatnih laboratorija i osoblja u svrhu što masovnijeg testiranja.

Takođe je zatraženo organizovanje volonterske službe za administrativnu i drugu nemedicinsku pomoć zdravstvenim radnicima i ustanovama i stroža kontrola mera prevencije, a predloženo je i da Gradski štab za upravljanje vanrednim situacijama "bude sačinjen od lekara i operativaca sa prve linije odbrane a ne političkih pobednika".

"Namerno Vam se ne obraćam kao gradonačelniku, jer niti se vi ponašate kao prvi čovek grada, niti iko veruje da tu funkciju zaista i obavljate, iako ste se baš za nju kandidovali. Obraćam Vam se kao lekaru, jer je "epidemiološka situacija u Beogradu katastrofalna, a nemamo dovoljno lekara koji mogu pomoći ovolikom broju pacijenata, da citiram dr. Kona, člana republičkog kriznog štaba", naveo je Miketić.

"Evo, mi na čelu grada, zvanično, imamo lekara. Međutim, Vi ne samo da ne upravljate gradskim službama i institucijama u mirnodopsko vreme, već vidimo da izbegavate odgovornost i u vreme katastrofalne epidemiološke situacije u kojoj se grad nalazi", poručio je on.

"Za ovu katastrofu su pored virusnog agensa najodgovorniji nestručni kadrovi, ali i oni stručni koji se umesto naučnim činjenicama i dokazanim protokolima klanjaju političkom autoritetu. A Vi, kao lekar i uvaženi stručnjak, na to nikada niste reagovali. Jer ako je virus nepoznanica, ovi ljudi, njihova (ne)dela i pokušaj prikrivanja istih svakako to nisu", kaže se u pismu.

"Ukoliko zaista hitno ne reagujete, bićete upamćeni kao gradonačelnik koji je ne samo žmurio na ovakvu varvarsku destrukciju grada, već nije pokušao ni da spreči zarazu i sačuva zdravlje građana uprkos svom znanju i položaju", navedeno je u pismu.

(Beta, 11.25.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »