Server: Bajdenova administracija vratiće se tradicionalnijoj politici prema Balkanu

Beta 28.11.2020

Američki profesor Danijel Server izjavio je da će biti velikih promena u američkom odnosu prema Balkanu i da će se administracija novoizabranog predsednika SAD Džozefa Bajdena vratiti tradicionalnijoj politici koja podrazumeva podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu svih država, uključujući Kosovo, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.

Server, profesor vašingtonskog Univerziteta Džons Hopkins i stručnjak za Balkan, rekao je za Glas Amerike da to ne znači da će Bajden ignorisati neke poteze administracije dosadašnjeg predsednika Donalda Trampa.

"Ostaće pri ideji da bi odnosi Srbije i Kosova trebalo da budu normalizovani i možda će pokušati da dalje rade na ekonomskoj normalizaciji, u okviru koje je sporazum koji je Trampova administracija potpisala u septembru u Beloj kući veoma mali korak u pravom smeru. Neće ignorisati sve što je urađeno u prošlosti. Na političkom nivou, nesumnjivo će podržavati teritorijalni integritet i suverenitet svih država i njihove ambicije da se pridruže NATO-u, ako to žele, i Evropskoj uniji, što sve žele", kazao je Server.

Naveo je da će Kosovu i Srbiji biti lakše da ostvare ekonomsku normalizaciju ako to čine sve zemlje Balkana, odnosno ako to ne bude zasnovano samo na bilateralnoj osnovi.

"Mislim da će to biti nastavljeno. Ali očekujem i podsticaj za postizanje sporazuma Srbije i Kosova na političkom nivou, i to zasnovanog na teritorijalnom integritetu i suverenitetu dve države. Nisam međutim siguran da je to moguće postići. Mislim da je posebno gospodin (Aleksandar) Vučić sasvim jasno stavio do znanja da ne želi da bude predsednik Srbije koji Kosovo priznaje kao nezavisnu i suverenu državu. A to je ono što je potrebno za stvarnu normalizaciju. Ako on na to nije spreman, taj aspekt će biti odložen na veliko razočaranje kosovskih vlasti koje, sa druge strane, žele normalizaciju takve vrste", dodao je.

Server je rekao da "apsolutno očekuje veću usklađenost" SAD i EU, da je saradnja Brisela i Vašingtona kao tandema jedini način koji vodi ka postizanju konačnog sporazuma Kosova i Srbije, ali da ne zna da li će to dovesti do dogovora.

"Mislim da će Bajdenov princip biti da SAD uskladi sa Evropom i da sa njom zajednički deluje u vezi sa svim pitanjima koja se tiču Balkana, ali i ostalim poput Ukrajine i ruskim pretnjama na Baltiku. Mnogo je polja u kojima će Evropa i SAD obnoviti saradnju. Sasvim je jasno da (Trampova) Bela kuća i Evropska unija na Balkanu nisu delovale usklađeno", kazao je američki profesor.

Naveo je da nije optimista da će sporazum Kosova i Srbije biti postignut u narednih nekoliko meseci.

"Nisam siguran kome bi u SAD taj posao mogao biti poveren u narednih nekoliko meseci. Formiranje nove administracije potrajaće do proleća, posebno sa ovim odlaganjem tranzicije vlasti. I mislim da taj proces neće ići lako čak i sada kada je zvanično počeo. Tako da mislim da će za sve biti potrebno više vremena. Potrebno je da bude postignut dobar sporazum, u ovom trenutku to možda još nije moguće", dodao je.

Server je naveo da je podrška SAD članstvu Crne Gore u NATO i Evropskoj uniji veoma jasna, ali da se u toj zemlji sada formira vlada koja, kako se čini, nema istu posvećenost u tom smeru kao prethodne.

"Međutim, treba sačekati i videti šta će da urade, a ne samo šta govore i na čemu su vodili kampanju. Ne znam kako će se to rešiti, ali biće rešeno. Veliko pitanje u Crnoj Gori je da li nova vlada ima političku volju da brzo napreduje u procesu pristupanja", dodao je.

On je rekao da deluje da je buduća crnogorska vlada deklarativno za EU i NATO, ali da su neki njeni elementi više pro-ruski orjentisani.

Povodom situacije u BiH, Server je, napomenuvši da iznosi lično mišljenje, rekao da je potrebno promeniti Dejtonski ustav.

"Mislim da to mogu učiniti isključivo građani Bosne. Mislim da time ne bi trebalo da se bavi visoki predstavnik. Ipak, trebalo bi da ima nadležnosti da reaguje ako bi bila narušena nezavisnost države, ako bi pretilo njeno razbijanje sa bilo čije strane. Da to može brzo i efikasno da se prekine", kazao je.

Naveo je da je njegovo gledište da entiteti i kantoni gube svoju svrhu, jer je u BiH uspostavljen sistem koji bivše zaraćene strane zauvek održava na vlasti.

"Mislim da bi stvari mnogo bolje funkcionisale bez entiteta i kantona, sa centralizovanom vlašću u Sarajevu koja bi bila zadužena za pregovaranje i primenu pravnih tekovina EU. Drugi nivo vlasti bile bi opštine koje su pokazale da raspolažu mnogo većim kapacitetom za upravljanje od entiteta i kantona", dodao je Server.

Povodom spora Skoplja i Sofije, Server je rekao da je Balkan u celini veoma nisko na listi američkih prioriteta u ovom trenutku, da su nešto bolje kotirana jedino pitanja Kosova i Srbije i Bosne i Hercegovine, dok su Bugarska i Severna Makedonija "potpuno van fokusa".

"Radi se o velikom pitanju koje se tiče identiteta, a takve teme su na Balkanu prouzrokovale velike probleme. Ne želimo da Severna Makedonija bude sputavana u pristupnom procesu ka Evropskoj uniji. Uveren sam da će uz pomoć EU i malo pritisaka taj problem biti rešen. Amerikanci će podržati rešenje za koje se Evropljani izjasne da je najbolje. Sumnjam da će oni u vezi sa time imati nezavisno gledište", naveo je Server.

Za budućeg američkog državnog sekretara Tonija Blinkena Server kaže da je posvećen dvema stvarima koje će, prema njegovim rečima, nova administracija naglašavati.

"Jedna su ljudska prava i to nije usko, već veoma široko polje. U tom smislu reč je o posvećenosti ljudskim pravima širom sveta, uključujući Kinu, Balkan i Rusiju. To bi, u neku ruku, moglo da uznemiri neke od američkih protivnika, ali i neke od saveznika. To bi moglo da se odnosi i na neke zemlje na području Balkana koje bi mogle da se nađu u kategoriji onih koje bi mogle da budu uznemirene", rekao je Server za Glas Amerike.

Dodao je da ne misli da će SAD biti bez reakcije "zbog ugrožavanja demokratije u Bosni i Hercegovini, Srbiji i na Kosovu" i da bi te zemlje "mogle da se nađu na meti kritika".

Server je rekao da će jedan od glavnih poteza Bajdenove administracije, nakon što on 20. januara stupi na dužnost, biti poboljšavanje odnosa sa tradicionalnim saveznicima, pogotovo u Evropi.

Kad je reč o Rusiji, Server kaže da misli da će Bajden naginjati ka tome da bude stroži prema Moskvi i da će među brojnim pitanjima biti i gasovod "Severni tok", koji je bio problem i za Trampovu administraciju.

"Osim toga, SAD više neće zatvarati oči na aktivnosti ruske tajne službe u inostranstvu. Za očekivati je i da SAD budu manje tolerantne i prema ruskom ponašanju na Balkanu nego što su to bile u prošlosti", naveo je.

Dodao je da moć Rusije kao regionalne sile slabi i upozorava da bi ona u tom slabljenju mogla da postane opasna.

(Beta, 11.28.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »