Diplomata iz Pekinga: Pomoć Kine Srbiji za KOVID, ekonomska saradnja prioritet

Beta 05.12.2020

Otpravnik poslova u Ambasadi Srbije u Pekingu, Ivan Kandijaš, rekao je za Kinesku medijsku grupu (CMG) da je Kina umnogome pomogla Srbiji da se izbori s prvim talasom epidemije korona virusa.

"Kina je prva zemlja koja nam je pružila ruku pomoći slanjem lekara s 'prve linije fronta', koji su svojom ekspertizom i savetima pomogli u borbi protiv pandemije, kao i brojnim donacijama kako kineskih zvaničnih institucija, tako i kompanija i građana", naveo je Kandijaš.

Istakao je da bilateralni dijalog na najvišem nivou nikada nije bio tako bogat i raznovrstan, te je samo u poslednje vreme bilo desetak uzajamnih poseta lidera Srbije i Kine, počev od "istorijske posete kineskog predsednika Si Sjinpinga Srbiji 2016. godine", sve do prošlogodišnje posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kini.

Govoreći o ekonomskoj saradnji, Kandijaš je istakao da je potrebno povećati uvoz srpskih proizvoda u Kinu da bi se u određenoj meri promenila negativna razlika u trgovinskoj razmeni.

"Očekujemo povećanje izvoznih aktivnosti naših proizvođača mesa i mesnih prerađevina na kinesko tržište, kao i izlazak proizvođača mleka i mlečnih proizvoda, pre svega sireva, na kinesko tržište nakon što su ove godine dobijene izvozne dozvole", kazao je Kandijaš.

(Beta, 12.05.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »