Vučić: Ima brojnih problema u realizaciji velikih projekata

Beta 09.12.2020

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas izjavio da ima brojnih problema u realizaciji velikih infrastrukturnih projekata, ali se nada da će biti rešeni.

Vučić je posle sastanka s predstavnicima Vlade Srbije i direktorima javnih preduzeća infrastrukture, rudarstva, energetike i privrede, rekao da ih je informisao o razgovorima s predstavnicima EU, Kine, Rusije, SAD i njihovom interesovanju za ekonomsku situaciju u Srbiji.

"Obavestio sam ih o velikim projektima za koje je zainteresovano više zemalja", rekao je Vučić.

Istakao je da je namera da se aktivnostima predsednika i Vlade nađe najbolje rešenje za ekonomski rast i bolji život građana.

Vučić je izneo zamerke na planiranje budžeta i projekata u prethodnim decenijama jer su rashodi potcenjivani, a prihodi precenjivani.

"Nisam zadovoljan ni kako se sada planira, iako smo realniji u proceni prihoda i rashoda, kao ni planiranjem projekata, pre svega onih sa međunarodnim učešćem, jer je sada takva situacija u svetu da ako sarađuješ s jednima, to se doživljava kao da si protiv drugih", rekao je Vučić.

Naveo je da ima problema u izgradnji brze pruge Stara Pazova-Novi Sad, u raseljavanju dela romskih porodica na obilaznici oko Beograda, u esproprijaciji zemljišta na teritoriji Čačka, na Kordoru 10.

Najavio je da će do kraja ove godine biti vraćeno 170 miliona kredita uzetog od Azerbejdžana za izgradnju autoputa Čačak-Ljig: "Taj kredit je bio sa kamatom od četiri odsto i njegovim vraćanjem smanjićemo javni dug za 0,4 odsto".

Kazao je da se grade četiri autoputa u Srbiji, da će biti ubrzana izgradnja elektrane u Kostolcu, kako bi bila završena do druge polovine 2022. godine.

Do kraja ove godine biće  završena izgradnja gasovoda Balkanski tok kroz Srbiju i sledeće godine bi trebalo da se gradi sekundarna mreža, ka nekim gradovima u Srbiji, kao što je Vranje, kazao je Vučić.

Dodao je da se radi i na pripremi izgradnje vodovodnih i kanalizacionih mreža u više od 90 opština.

"Razmatramo i dalje korake u restrukturiranju Petohemije, Simpa, Jumka, Laste, Trajala, kako da se obezbedili što veći prihodi", rekao je Vučić i dodao je da se "velike koristi" očekuju od projekta "Jadar".

(Beta, 12.09.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »