Униформисане снаге чуваће спољну границу ЕУ од идућег месеца

Бета 16.12.2020

Од идућег месеца Европска унија (ЕУ) ће први пут ангажовати сталну униформисану јединицу за чување спољних граница, укључујући и оних на Балкану, под називом Сталне снаге за граничну и обалску стражу што је, између осталог, одговор на пограничну кризу са мигрантима која се догодила у марту у Грчкој.

Како наводи портал Балканска безбедносна мрежа, прва група од 260 припадника сталних снага завршила је припреме у Пољској, а обука друге групе започела је у октобру у Барију и трајаће шест месеци.

Током 2021. године ова јединица ће бројати око 700 људи из целе ЕУ, а задаци су им провера идентитета, давање одобрења или забране уласка у ЕУ, патролирање границом, трагање и спасавање, борба против прекограничног криминала и размена података.

На конкурс за ову формацију 2019. пријавило се више од 7,000 полицајаца широм Европе, укључујући Хрватску, Мађарску, Румунију и Бугарску.

"Ове снаге омогућиће ЕУ да брзо реагује и упути јединицу у кризно подручје без чекања на полицијске контигенте индивидуалних држава чланица. Потребу за таквом јединицом показала је и погранична криза у Грчкој марта 2020. године", наводи се у тексту.

Портал подсећа да су Сталне снаге саставни део Европске агенције за границе и обалску стражу (Фронтекс) и део су напора за јачање заштите граница ЕУ, Шенгенске зоне и трећих земаља које затраже помоћ.

Формирање сталних снага саставни је део јачања Фронтекса који броји више од 1.000 службеника из 32 земље чланице ЕУ и Шенгенског уговора.

"Основи задатак ове агенције ЕУ је безбедност спољних граница уније, сузбијање кријумчарења дроге, оружја, украдених аутомобила, трговине и кријумчарења људи и обавештајни рад - прикупљање података о криминалним групама. Под истим окриљем се налази и Центар изузетности за борбу против фалсификовања личних исправа", додаје се.

Фронтекс тренутно спроводи операције у Албанији, Црној Гори, Грчкој, Бугарској, Мађарској, Италији и Шпанији. Канцеларије за везу Фронтекса за Западни Балкан налази се Србији, а таква представништва постоје и у Турској, Нигерији и Сенегалу.

(Бета, 12.16.2020)

Повезане вести »

Кључне речи

Свет, најновије вести »