BBC vesti na srpskom

Сексуалне робиње, настраност и порнографија: Зашто је идеолог секс култа НКСИВМ добио 120 година затвора

Кит Ранијер је проглашен кривим по свим тачкама оптужнице, међу којима су сексуална експлоатација, превара, принудни рад и организовани криминал.

BBC News 08.01.2021  |  Владимир Козловски - ББЦ,
Kit Ranьer na sude
Реутерс
Ранијери је имао свој харем у коме су жене биле обележене жигом

Бруклински федерални суд осудио је 60-годишњег Кита Ранијера, који је током две деценије у САД, Канади и Мексику организовао веома популарне и скупе семинаре за јачање самопоуздања.

Судија Николас Гарауфис обелоданио је казну 120 година затвора, којом је Ранијер практично добио доживотну казну, на чему је инсистирало Тужилаштво.

Ранијер је још у јуну 2019. године проглашен кривим по читавом низу оптужби, међу којима су криминална завера, сексуално искоришћавање, дечија порнографија, злостављање малолетних лица, превара, принудни рад и организовани криминал.

Међутим, Ранијер има много обожавалаца и следбеника, који тврде да имају нове доказе за његову невиност и захтевају одлагање казне.

Међу онима који бране Ренијера истакла се глумица Ники Клајн, позната по улози у серији Свемирска крстарица Галактика, која је током лета 2020. године организовала мини протесте „Ми као један&qуот;.

Жене које су због њега пропатиле су огорчене зато што су његове присталице присвојиле хештегове покрета Животи црнаца су важни (Блацк Ливес Маттер).

Сексуалне робиње на строгој дијети

Објављивању пресуде претходило је сведочење 15 жртава, већином жена, које су причале о насиљу које су доживеле током година.

Прва сведокиња је била бринета Камил, која се представила само именом.

Оптужба за злостављање деце покренута је пре свега због ње - Ранијер ју је узео за љубавницу када је имала 15 година и искоришћавао је наредних 12.

Његова организација НКСИВМ (изговара се Нексием) имала је седиште у Олбанију, престоници савезне државе Њујорк.

За харем младих жена знало се у тајним друштвима ДОС и Вов (Завет), илегално активним у овој држави.

Робиње су морале беспоговорно да се потчињавају свом „господару&qуот;, као и да при ступању у харем предају Ранијеру или његовим блиским сарадницима као залог компромитујући материјал о себи.

Углавном се радило о фотографијама полних органа „робиња&qуот;, а у Камилином случају, овај материјал је био означен као дечија порнографија.

Припадници и чланови ове организације су били и жигосани.

Жиг се стављао у пределу препона и представљао је симбол Нексиема са Ранијеровим иницијалима.

„Господар&qуот; Ранијер, велики љубитељ пице и теста, захтевао је од „робиња&qуот; да буду нездраво мршаве и ограничавао њихову исхрануна само 500 калорија на дан - скоро четири пута мање од просечне потребе.

Према Камилиним речима, Ранијер је сексуално користио и њене две старије сестре.

Све три су затруднеле, и било им је наређено да абортирају.

Иако су ови детаљи били познати из судских докумената, оставили су посебно снажан утисак на оне које су пратили суђење када их је Камила помињала током сведочења.

Посматрачи су били распоређени у чак седам судница због неопходне физичке удаљености због епидемије вируса корона.

Судију Гаруфиса је посебно потресло што је међу 50 писама у одбрану окривљеног које су му поднели адвокати, била и порука Камилиног оца.

„Искрено ме је запањило да би било ко могао да помисли да ће ово писмо помоћи Ранијеру&qуот;, истакао је судија.

Према пресуди, Ранијерова организација мора да врати 1,75 милиона долара бившим искоришћаваним и злостављаним члановима.


Сестре Хачатуријан: Суђење за убиство које је шокирало Русију


Милионери као саучесници

Ранијерове семинаре, који су коштали пет хиљада долара, похађале су хиљаде људи, међу њима и бројне познате личности.

Током постојања организације НКСИВМ, кроз њих је прошло око 17 хиљада људи ,међу њима холивудски глумци, на пример, Елисон Мак из серије Смолвил, чланови корпоративне елите, деца два мексичка председника, као и Едвард Бронфман, власник кандаске корпорације Сиграм (Сеаграм), која је 1990-тих година била највећи произвођач алкохолних пића на планети.

Истина, Бронфман се брзо разочарао у Ранијера и назвао његову организацију „култом&qуот;.

„Секс култом&qуот;, исправљају садашњи критичари Ранијера.

Ћерке и наследнице канадског милијардера, Сара и Клер Бронфман, биле су део уског круга Ранијерових блиских сарадника и великодушно су финансирале његове пројекте, потрошивши око 150 милиона долара.

Клер му је највише помогла, малтретирајући његове непријатеље дугим судским парницама које је себи могла да приушти, а они нису.

Она је једна од пет Ранијерових саучесница, којој је, за разлику од њега, било саветовано да је најбоље да се изјасни кривом.

Остале четири чекају изрицање пресуде, док је Клер недавно осуђена на шест година и девет месеци затвора.

Klэr Bronfman
Реутерс
Четрдесетједногодишња Клер Бронфман помогла је Ранијеру, развлачећи његове непријатеље по судовима, што их је у суштини уништило

Како тврде посматрачи, Ранијер је следбеницима пропагирао мешавину сајентологије и објективизма, који је књижевница Ајн Ранд (Алис Розенбаум), емигранткиња у Сједињене Америчке Државе из совјетске Русије средином 1920-тих, назвала индивидуалистичком филозофијом.

Новинар часописа Форбс Мајкл Фридман је 2003. године објавио интервју са Ранијером под насловом „Култ личности&qуот;.

„Он прича сталожено и методично,&qуот; пише у чланку, „стално скреће са теме, користи речи којима даје своје значење, а затим застаје да објасни сваки термин.&qуот;

„Помислили бисте да је чист геније. Или је то можда, све само гомила глупости.&qуот;

Ранијерови обожаваоци назвају га „најпаметнијим човеком на свету&qуот;.

„Суђење је показало да је Ранијер, који се представљао као ерудита и геније, у ствари велики манипулатор, преварант и вођа организације која је заправо била култ&qуот;, закључио је савезни тужилац Ричард Донахју по изрицању пресуде.


Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на ббцнасрпском@ббц.цо.ук

(ББЦ Невс, 01.08.2021)

BBC News

Повезане вести »

Кључне речи

Забава, најновије вести »