Vučić: Srbija dobija još 250.000 doza Sputnjik V vakcine

Beta 19.01.2021

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će danas ili sutra u Srbiju stići 250.000 "Sputnik V" vakcina, a da se očekuje da će uskoro preko Poljske biti nabavljena i četvrta vakcina protiv korona virusa od proizvođača Astra-Zeneka.

Vučić je na početku sednice državnog vrha i Operativnog tima za vakcinaciju, kojoj predsedava, rekao da je Srbija prva iz regiona uplatila novac za Kovaks program, ali da iz tog programa nije dobila nijednu vakcinu i da veruje da će EU "razumeti potrebe Zapadnog Balkana".

"Vakcinacija je od ogromnog značaja za Srbiju bez vakcinacije nikada nećemo pobediti koronu, ne samo u zdravstvenom smislu već i u ekonomskom, doteraćemo zemlju do ivice provalije", rekao je Vučić.

On je pozvao građane da se prijave u najvećoj mogućoj meri za vakcinaciju ocenivši da je prijavljivanje dan ranije mogući spas, i dodao da će to pomoći da se očuvaju životi i da srbija 2021. bude ponvo prva ekonomija u Evropi po stopi rasta.

Vučić je najavio da će se "najverovatnije za vikend" vakcinisati kineskom vakcinom protiv kovid-19.

On je precizirao da će u toku nedelje u Srbiju stići 200.000 vakcina prve i 50.000 druge doze ruske vakcine Sputnjik V i dodao da danas počinje masovno vakcinisanje Sinofarmovom kneskom vakcinom.

Kako je rekao, u Srbiji napravljen najmoderniji informacioni sistem, tako da se za svaku vakcinu protiv korona virusa koja je nabavljena zna ko je primio, kada i gde je primljena.

Vučić je rekao da jedan tim medicinskih radnika može tokom smene da da 75 vakcina protiv korona virusa, zbog čega će biti potrebno mnogo medicinskog osoblja da se sprovede masovna vakcinacija.

On je rekao da se za vakcinaciju protiv korona virusa javilo 97 odsto starijih građana, korisnika gerontoloških centara.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je rekla da je do ovog trebutka nabavljeno 1.054.950 vakcina protiv korona virusa, a da je ugovorena nabavka ukupno više od šest miliona vakcina, po čemu je Srbija jedna od najboljih u Evropi.

"Izazov je kako da se te vakcine administriraju, kako da se što više ljudi vakciniše. Ovaj sistem prvi put omogućava da pratimo sve, od trenutka kada vakcina stigne u Srbiju, do toga kad dođe u dva magacina, RFZO i 'Torlak', i do toga kada iz magacina stigne u domove zdravlja", kazala je Brnabić.

Brnabić je rekla da se danas otvara prvi veliki punkt za masovnu vakcinaciju na Beogradskom sajmu, gde će početi vakcinacija pripadnika MUP-a, vojske i ostalih bezbednosnih službi.

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihajlo Jovanović izjavio je da informacioni sistem prati sve bočice vakcine u Srbiji, i da će građani dobijati potvrdu o vakcinaciji sa kju-ar kodom.

Premijerka Ana Brnabić objasnila je da će se time izbeći mogućnost lažnih potvrda.

Gradonačlenici Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca Zoran Radojičić, Miloš Vučević, Dragana Sotirovski i Nikola Dašić rekli su da su u tim gradovima spremni punktovi na kojima će biti vakcinisani garđani.

(Beta, 01.19.2021)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »