Admiral Robert Burk: NATO i Srbija su partneri, stabilno Kosovo od ključnog značaja

Beta 19.01.2021

Novi komandant Komande združenih snaga NATO u Napulju, admiral Robert Burk, povodom svoje prve posete Beogradu, izjavio je da su NATO i Srbija "bliski partneri", a da je stabilno Kosovo od ključnog značaja za regionalnu stabilnost i bezbednost.

"U potpunosti poštujemo Srbiju i njenu politiku vojne neutralnosti. U potpunosti smo spremni i voljni da nastavimo da radimo rame uz rame, da pomažemo jedni drugima da izgradimo bolju budućnost za sve nas", rekao je Burk u intervjuu za portal Saveta za strateške politike (cfsp.rs).

Prema njegovim rečima, Srbija je "sused, pouzdan i cenjen partner, koji pomaže da promovišemo mir i bezbednost u regionu".

Dodao je da partnerstvo između NATO i Srbije traje već dugo, od 2006. godine, kada je Srbija pristupila programu Partnerstvo za mir, i naveo da je učešće srpskih oficira u multinacionalnim mirovnim misijama zajednički uspeh.

U svojoj prvoj poseti regionu Zapadnog Balkana, Burk će posetiti KFOR u Prištini, Sarajevo i Beograd.

Objasnio je da u posetu dolazi kako bi bolje stekao utisak o regionu, jer su stabilnost i bezbednost Zapadnog Balkana važne za NATO, kao i za mir i stabilnost u Evropi.

Admiral Burk je dodao da su već duže od dve decenije mir i stabilnost na Kosovu prioritet za NATO i naveo da Alijansa nastavlja da podržava dijalog između Beograda i Prištine pod okriljem EU, kao jedini put ka trajnom rešenju tog pitanja.

On je naveo da trenutno u KFOR-u ima oko 3.500 vojnika iz 27 zemalja, od kojih su 19 članice, a osam partneri NATO, i dodao da NATO ne planira da promeni ili smanji svoju misiju na Kosovu.

Burk je naveo da "KFOR ostaje fokusiran na izvršavanje svojih zadataka prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999. godine i Vojno-tehničkom sporazumu, kako bi pružao sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu".

"Misija KFOR je od početka uslovljena okolnostima. To znači da će bilo koja buduća promena prirode misije i/ili broja osoblja zavisiti od procene uslova na terenu, nakon koje će uslediti odluka Severnoatlantskog saveta, organa NATO koji donosi odluke”, objasnio je Burk.

Govoreći o saradnji sa Vojskom Srbije, Burk je kazao da je KFOR uspostavio odličan dijalog sa srpskim sagovornicima i da postoje direktni kanali komunikacije sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije, generalom Milanom Mojsilovićem, što je "pomoglo da se obezbedi obostrano razumevanje, izbegavaju konflikti i smiruju tenzije".

On je dodao da NATO pomaže Srbiji u reformama bezbednosnih snaga i institucija.

"NATO obučava srpske vojnike za međunarodne mirovne misije, a za 20 godina smo uložili milione evra kako bismo pomogli Srbiji da uništi više od 230 tona zastarele municije. Pored toga, Srbija i NATO su radili zajedno na obuci iračkih vojnih lekara, čime su pružili podršku Oružanim snagama Iraka", precizirao je admiral Burk.

Dodao je da NATO ima i dugoročnu saradnju sa Srbijom i u naučnom domenu, kroz program NATO "Nauka za mir i bezbednost", kome je od 2006. godine Srbija doprinela sa više od 30 aktivnosti u okviru tog programa.

Burk je naveo da su među njima projekti u oblasti energetske i ekološke bezbednosti, odbrane od hemijskih, bioloških, radioloških i nuklearnih oružja, borbe protiv terorizma, sajber odbrane i bezbednosti ljudi.

Komanda NATO u Napulju nadgleda četiri misije na Zapadnom Balkanu: Kosovske snage (KFOR), NATO štab Sarajevo, NATO kancelariju za vezu u Skoplju i NATO vojnu kancelariju za vezu u Beogradu.

Najavio je da će krajem marta biti zatvorena NATO kancelarija za vezu u Skoplju, nakon uspešnog ispunjenja ciljeva, kao i pristupanja Severne Makedonije NATO, kao njegove 30. članice.

(Beta, 01.19.2021)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »