Đorđević sa ruskim episkopom Serafimom: Novi srpski patrijarh da stoluje u Peći

Beta 27.01.2021

Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević i episkop istrinski Serafim, vikarni episkop patrijarha Moskovskog i cele Rusije Kirila, složili su se, tokom razgovora u Moskvi, da je "važno da novi srpski patrijarh ima čvrst stav po pitanju Kosova i Metohije i dobrih odnosa sa Ruskom pravoslavnom crkvom (RPC)", saopštilo je danas Oslobođenje.

"Zbog toga sam na sastanku još jednom ponovio inicijativu da novi srpski patrijarh sedište prebaci, odnosno vrati, u Peć. Smatram da bi patrijarh time značajno doprineo naporima za zaštitu srpskog naroda, srpske baštine i uopšte srpskog prisustva na Kosovu i Metohiji", rekao je Đorđević.

Đođević je, u sinoćnjem razgovoru, ocenio i da bi se "vraćanjem sedišta SPC u Peć poslala i nedvosmislena poruka svim faktorima koji promovišu nezavisnost takozvanog Kosova u Srbiji i van nje, da se Srbija i njena Crkva nikada neće odreći Kosova i Metohije".

"Kroz celu srpsku istoriju, u najtežim trenucima, Crkva je uvek bila uz svoj narod i vernike, ili na njihovom čelu. Čuvala ih je i bila im glavni oslonac u borbi za opstanak i slobodu. Baš zbog te istorijske misije, SPC danas mora da bude uz Srbe u južnoj srpskoj pokrajini i zbog toga srpski patrijarh – arhiepiskop pećki, mora da stoluje u Pećkoj patrijaršiji, istorijskom sedištu naše duhovnosti", istakao je Đorđević.

"Episkop Serafim je podržao ideju vraćanja sedišta patrijaršije u Peć i zahvalio se Đorđeviću na toj važnoj inicijativi, pružajući pritom punu podršku srpskom narodu da istraje na Kosovu i Metohij", prenelo je Oslobođenje.

U saopštenju se precizira da je Đorđević episkopa Serafima upoznao sa trenutnom situacijom u Srbiji i naročito SPC posle smrti mitropolita Amfilohija i patrijarha Irineja.

Takođe ga je upoznao i sa "pokušajima Albanaca da srpsku kulturnu baštinu na teritoriji Kosmeta prikažu kao svoju, zbog čega je od suštinske važnosti da se spreči članstvo takozvanog Kosova u UNESKO i UN".

Đorđević je, kako navodi Oslobođenje, u službenoj poseti Moskvi, gde učestvuje na međunarodnoj konferenciji o Kosovu i Metohiji, a u toku boravka će imati više sastanaka u Ruskoj dumi, državnoj administraciji i RPC.

Novi srpski patrijarh trebalo bi da bude izabran na Saboru SPC koji počinje 18. februara u Beogradu.

(Beta, 01.27.2021)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »