Mlađan Đorđević s članom Sinoda RPC mitropolitom Aleksandrom:Srpskoj patrijaršiji je mesto u Peći

Beta 04.02.2021

Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević sastao se sinoć u Moskvi sa stalnim članom Svetog sinoda Ruske pravoslavne crkve (RPC), mitropolitom kazahstanskim Aleksandrom, saopšteno je iz Oslobođenja.

Oni su razgovarali o trenutnoj društvenoj situaciji u dve zemlje, a posebna pažnja posvećena je dešavanjima u pravoslavnim crkvama Srbije i Rusije. "Izbor novog patrijarha Srpske pravoslavne crkve je pitanje koje izaziva pažnju u celom pravoslavnom svetu, a mitropolit Aleksandar se pokazao kao veliki poznavalac ne samo dešavanja u našoj crkvi, već i širih društvenih implikacija izbora za poglavara", rekao je Đorđević nakon sastanka.

Prema njegovim rečima, složili su se da je "važno očuvati srpski narod i svetinje na Kosovu i Metohiji".

"U razgovoru je podvučeno da je crkva garant srpskog identiteta Kosova. Osim toga, istaknuta je važnost očuvanja najboljih odnosa između dveju crkava, kao i važna uloga koju one mogu imati u budućnosti po pitanju očuvanja Rezolucije 1244 Saveta Bezbednosti Ujedinjenih nacija, kao garancije teritorijalne nedeljivosti Srbije", istakao je Đorđević.

Dodao je da je upravo to razlog što se pokušavaju udari na crkvu, kako u Crnoj Gori kroz pokušaje, kako je kazao, diskriminatorskih zakona, tako i na Kosovu, kroz inicijativu Prištine da bude primljena u UNESKO, ali i u Ukrajini kroz raskol sa Ruskom pravoslavnom crkvom.

Đorđević je rekao i da je na sastanku još jednom istaknuta inicijativa da novi srpski patrijarh svoje sedište vrati u Peć.

"Smatramo da bi patrijarh tim potezom presudno doprineo naporima za zaštitu srpskog naroda, srpske crkve, srpske baštine i nasleđa na Kosovu i Metohiji. To bi bila snažna i nedvosmislena poruka da se srpski narod i naša crkva nikada neće odreći Kosova", istakao je Đorđević.

Lider pokreta Oslobođenje je kazao da se tom idejom složio i mitropolit Aleksandar, koji je pružio punu podršku inicijativi.

(Beta, 02.04.2021)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »