Krkobabić: Uskoro konkurs za dodelu bespovratnih sredstava zadrugama

Beta 10.02.2021

Ministar za brigu o selu Milan Кrkobabić danas je tokom posete Jablaničkom okrugu rekao da je sve je spremno za dodelu bespovratnih sredstava zadrugama i da je za te namene u ovoj godini u republičkom budžetu obezbeđeno pola milijarde dinara.U selu Stajkovce, gde ima desetak proizvođača povrća, Кrkobabić ih je pozvao na udruživanje, kako bi što bolje iskoristili državne podsticaje.

Maksimalan iznos bespovratnih sredstava predviđen po jednoj zadruzi, prema uslovima konkursa koji će biti uskoro objavljen, za novoformirane zadruge je 7,5 miliona dinara, a za stare do 15 miliona dinara.

Prioritet u podeli novca zadrugama ostaju jug Srbije, nerazvijena, manje razvijena i devastirana područja, kao područja kojima je najviše potrebna briga države, ali će se prilikom odlučivanja  podsticajima voditi računa o zastupljenosti čitave teritorije.

Vlasotinačka sela posetio je i profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i član Nacionalnog tima za preporod sela Srbije Žarko Ilin koji je rekao da se u tom kraju godišnje proizvedu tri useva po hektaru površine.

"Selo Stajkovce ima više od 400 hektara pod plasteničkom proizvodnjom što godišnje stvori 75 miliona evra čistog prihoda. Moramo podržati poljoprivredne proizvođače, naročito zadruge, povoljniju nabavku repro materijala, kao i uslove za otkup, kalibriranje, pakovanje i konačni cilj - plasman i izvoz. Građane Srbije treba pre svega da snabdevamo domaćim i da smanjimo uvoz svežeg povrća", kazao je Ilin.

Programom "500 zadruga u 500 sela" od 2017. do 2020. godine obezbeđeno je 108,8 miliona dinara za 11 zadruga sa teritorije Jablaničkog okruga, za šest novoosnovanih i pet starih.

Krkobabić je sa rukovodstvom opštine Vlasotince obišao Dom kulture na međi dva sela - Orašje i Кukavica, u kome su se nekada nalazile i prostorije stare zadruge, a sada je u pripremi njegova sanacija i adaptacija za namene za koje se opredele meštani.

Ta dva sela zajedno imaju oko 1.100 stanovnika, koriste istu školu, koja broji 40 učenika i ambulantu u kojoj ordinira opšta praksa.

Obnova domova kulture u selima Srbije biće još jedan od projekata koje Ministarstvo za brigu o selu planira da sprovede u toku ove godine, a uslovi će biti definisani javnim konkursom.

Predsednik opštine Bratislav Petrović je rekao da će lokalna samouprava podržati svaku inicijativu svojih meštana za unapređenje života i rada i potruditi se da za to stvori što bolje uslove.

Krkobabić je posetio i brdsko-planinsko selo Dobroviš koje je, po njegovim rečima pravi primer kako meštani mogu mnogo da učine da i u selima budu dobro uslovi za život. 

U to selo, koje ima samo 45 stanovnika, dve porodice vratile su se na imanje svog dede i sami obnovili crkvu, seosku školu, zadružni dom, seosku vodenicu, osvetlili i uredili atarske puteve i počeli da se bave seoskim turizmom.

(Beta, 02.10.2021)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »