Narodna stranka: Masterplan ne rešava probleme zdravstva već stvara dodatnu konfuziju

Beta 22.02.2021

Predložena reorganizacija zdravstvenog sistema Srbije neće poboljšati kvalitet i dostupnost zdravstvene zaštite već će stvoriti dodatnu konfuziju jer obiluje "polugotovim pa čak i štetnim rešenjima", ocenila je danas Narodna stranka. 

Navodi se da predloženi Masterplan Ministarstva zdravlja predstavlja "pokušaj da se nedostatak kadrova kao i manjak sredstava koji nastaje neadekvatnim raspolaganjem, reši tako što će na postojeći kadar prebaciti sveukupnu zdravstvenu delatnost". 

"Građanima je sve teže da pravovremeno dođu od zdravstvene zaštite zbog ogromnih redova i udaljenih termina ali ključ za rešavanje rupa u sistemu je u iznalaženju rešenja kako povećati broj specijalista, adekvatno ih stimulisati i zadržati u domaćem zdravstvu a ovo nekritičko optereživanje bi za posledicu imalo dodatni odliv stručnjaka", ocenjuje se u saopštenju. 

Dodaje se da bi predviđenim pripajanjem ili spajanjem više zdravstvenih ustanova u jedno pravno lice, lekari bili "dodatno opterećeni a kvalitet zdravstvene zaštite smanjen".

(Beta, 02.22.2021)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »