BBC vesti na srpskom

Novak Đoković, Rafael Nadal, Rodžer Federer: „Biće veliko iznenađenje ako Novak ne osvoji 25 grend slemova" - Mekinro

Broj Grend slem titula je najočigledniji i najlakši sistem merenja kada je reč o tome ko će biti GOAT (Greatest of all time, tj. najbolji svih vremena).

BBC News 12.07.2021  |  Džonatan Jurejko - BBC sport
Nadal, Djokovic and Federer
BBC

Novak Đoković je na Vimbldonu 2021. godine osvojio 20. grend slem titulu u karijeri, čime se izjednačio sa najvećim rivalima - Rodžerom Federererom i Rafaelom Nadalom.

U ovoj godini, Đoković je osvojio sve tri grend slem titule - Australijan open, Rolan Garos i Vimbldon, a ostao je još jedan veliki turnir - US Open.

Broj Grend slem titula je najočigledniji i najlakši sistem merenja kada je reč o tome ko će biti GOAT (Greatest of all time, tj. najbolji svih vremena).

Za tenisku legendu, Amerikanca Džona Mekinroa nema dileme da će Đoković biti apsolutno najuspešniji teniser svih vremena barem po broju osvojenih grend slem titula.

„Biće veliko iznenađenje" ako Novak ne osvoji 25 grend slemova, kaže Mekinro koji je osvojio sedam grend slem titula.

„Đoković igra bolje nego što je ikada igrao", rekao je za BBC Sport.

„Mislim da će verovatno osvojiti još najmanje četiri ili pet (grend slem titula), a najviše će zavisiti od toga da li će biti potpuno zdrav."

Đoković ima 33 godine i godinu dana je mlađi od Nadala i vreme je na njegovoj strani, naročito u odnosu na 39-godišnjeg Federera, koji je glatko ispao u četvrtfinalu Vimbldona.

Pojedini ljubitelji tenisa smatraju da diskusija o najboljem u istoriji nema smisla i da se time narušavaju uspesi svakog igrača pojedinačno.

Kako kažu, brojke ne mogu da prikažu punu sliku, kao i da nije moguće porediti njihove različite stilove, fizičku i mentalnu snagu, niti kako su prevazišli teške trenutke u karijerama.

„Đoković je svima pokazao koliko je sposoban da sve izdrži - u smislu stvaranja istorije - i da može da podnese i veliki stres i pobeđuje", rekao je Mekinro.

„Pokušavate da oborite rekord svih vremena - to je veliki pritisak. U ovom trenutku je u stanju da igra svoj najbolji tenis", dodao je legendarni američki teniser.


Pogledajte video o Kinezu koji prati Novaka Đokovića širom sveta


Mekinro primećuje da je tenis jedinstven i po tim poređenjima - ko je najbolji.

„U svim ostalim sportovima takođe postoje debate. U fudbalu - Lionel Mesi ili Maradona? U košarci - Majkl Džordan ili Lebron Džejms.

„Retko kad dobijete trojicu momaka koji igraju u isto vreme i bilo bi teško tvrditi da oni nisu najbolja tri igrača svih vremena.

„To se ne zasniva samo na broju trofeja, što je očigledno velika stvar, već i na njihovim ukupnim rezultatima i igrama. Neverovatni su.

„Završiti godinu kao svetski broj jedan je važno, ali ljudi vole da razgovaraju o rekordima - u svim sportovima, a ne samo u tenisu.

„Da mi je neko rekao dok sam igrao da ne samo da će jedan momak osvojiti 20 grend slemova, već da će ih biti trojica, rekao bih isto što i ono što sam rekao sudiji 1981. - 'Ne možete biti ozbiljni!'", naglasio je Mekinro.

Posle trijumfa na Vimbldonu 2021. godine, Federer i Nadal su čestitali Đokoviću.

„Čestitke Novače na 20. grend slem tituli. Ponosan sam što imam priliku da igra u ovoj posebnoj eri teniskih šampiona.

„Sjajna igra, svaka čast!".

Đoković je uzvratio:

Usledila je i Nadalova čestitka:

„Svaka čast na neverovatnom uspehu. 20 grend slemova je ogromna stvar i čudesno je što smo sva trojica osvojili toliko i što smo izjednačeni.

„Bravo još jednom, čestitke tebi i tvom timu!".

Grend slem titule - od velikog favorita do trke utroje

Trka za najboljeg tenisera u istoriji - barem kada je reč o titulama na najvećim turnirima - bliža je nego što je bila.

Kada je Federer 2009. godine pretekao Pita Samprasa - tako što je sa 27 godina osvojio 15. Grend slem titulu - mnogi su mislili da će ga teško neko stići.

U to vreme 23-godišnji Nadal imao je samo šest Grend slem titula, a 22-godišnji Đoković samo jednu.

*Grafika je urađena pre Rolan Garosa i Vimbldona

Grafik
BBC

Federer je potom u periodu od 2003. do 2010. osvajao barem jednu grend slem titulu godišnje, da bi pad počeo tokom 2011, kada je Đoković žestoko podigao nivo igre i osvojio tri titule.

Švajcarac je 2012. osvojio još jednu titulu na Vimbldonu, ali u naredne četiri godine - zbog kvaliteta rivala i povreda - nije došao ni do jednog pehara.

Nadal i Đoković su mu se približavali i većina ga je otpisala, ali je onda Federer 2017. doživljava renesansu i ubrzo osvaja još tri.

Tako je bilo sve do 2019. godine, kada su Nadal i Đoković na ravne časti podelili titule sa četiri grend slema.

Sada Federer prvi put od 2009, kada je na kratko tron delio sa Pitom Samprasom, ima društvo - Nadal je 20. grend slem titulu osvojio na Rolan Garosu prošle godine.

Grafik
BBC

Kakva je situacija na različitim podlogama?

Pojedini smatraju da bi Nadalova dominacija na Rolan Garosu mogla da znači da nije baš toliko potpun igrač kao Federer i Đoković.

Kralj šljake je 13 od 20 titula na najprestižnijim turnirima osvojio u Parizu.

Ni Federer ni Đoković nisu bili tako dominantni na jednom turniru, kao ni bilo koji drugi teniser ili teniserka u istoriji belog sporta.

Ipak, njih dvojica takođe imaju grend slem na kojem su godinama bili dominantni i na kojem drže rekord po broju osvojenih titula.

Đoković je devet od 20 grend slem titula osvojio u Australiji, a šest na Vimbldonu, dok je Federer osam od 20 uzeo na vimbldonskoj travi.

Grafik
BBC

Međutim, jedna stvar i dalje beži svoj trojici.

Ni Federer, ni Nadal, ni Đoković nisu uspeli da dođu do titule prvog tenisera u Open eri - od 1968. godine - koji su svaki turnir grend slem osvojili dva puta.

Đoković je za to imao prilike prošle godine protiv Nadala u finalu Rolan Garosa, ali je ubedljivo poražen.

Kakav im je međusobni skor?

Ovo je oblast u kojem je Đoković najjači - ima bolji međusobni skor i protiv Nadala i protiv Federera.

Grafik
BBC
Grafik
BBC

Đoković je od Federera bolji i ako se u obzir uzmu samo Grend slem turniri, ali ne i od Nadala i to baš zbog prošlogodišnjeg poraza na Rolan Garosu.

Takođe, Nadal je dvojicu najvećih rivala pobeđivao najviše puta na putu ka Grend slem titulama.

Ta lista izgleda ovako: Nadal 16, Đoković 13, Federer 6

Grafik
BBC
Grafik
BBC

Vreme kao broj jedan

Pored grend slem titula, jedan od ključnih argumenata u GOAT debati je i vreme provedeno na mestu najboljeg tenisera sveta.

Federer je dugo bio teniser sa najviše nedelja na vrhu, aliga je Đoković prestigao još u martu 2021. godine.

Đoković je upravo započeo 330. nedelju na vrhu ATP liste, što je najviše u istoriji.

Iza njega su Federer sa 310, Sampras (287), Ivan Lendl (270), Džimi Konors (268) i Nadal (209).

„To je veliki cilj. To što sam ovo postigao je veliko olakšanje za mene i sada ću se najviše koncentrisati ka grend slemovima", izjavio je Đoković.

Grafik
BBC

A šta je sa ostalim turnirima?

Iako grend slemovi zbog prestiža uvek privlače najviše pažnje, postoji još dosta turnira koje treba uzeti u obzir ako pričamo o najboljem ikada.

Kada je reč o njih trojci, Federer ima najviše titula, ali ne i najviše istoriji - Amerikanac Džimi Konors je tu na vrhu sa 109 titula.

Tekst
BBC

Federer vodi i kada je reč o poslednjem turniru sezone, koji mnogi smatraju za peti grend slem.

Švajcarac ima šest titula na tom turniru, Đoković pet, a Nadal nijedan - izgubio je od Federera 2010. i Đokovića 2013, ali čak devet puta nije učestvovao zbog povreda.

Odmah ispod ide devet Masters turnira.

Od 2009. oni se održavaju u Indijan Velsu, Majamiju, Kanadi (Montreal ili Toronto), Sinsinatiju, Šangaju, Parizu, Monte Karlu, Madridu i Rimu.

Prošle godine su zbog korona virusa održani samo turniri u Sinsinatiju, Rimu - Đoković pobedio oba puta - kao i u Parizu, gde je slavio Medvedev.

Đokovićeva pobeda u Rimu bila je njegova 36. masters titula.

Nadal ima 35, Federer 27, Andre Agasi 18, a Endi Mari 14.

Takođe, Đoković je 2018. postao prvi teniser u istoriji koji je osvojio svih devet masters turnira, što nikome do sada nije pošlo za rukom.

Tekst
BBC

Tekst je ažuriran posle Vimbldona 2021. godine, 12. jula


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 07.12.2021)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Sport, najnovije vesti »