Samostalni sindikat Zastava oružje zapretio protestom ispred Ministarstva odbrane

Beta 03.03.2021

Samostalni sindikat Zastava oružje je zapretio protestom ispred Ministarstva odbrane gde će ukazati na urušavanje fabrike i zatražiti smenu Nadzornog odbora "koji je fabriku doveo na ivicu bankrota".

"Rezultat takvog upravljanja i nepoštovanja fabričkih procedura su gubici od preko 40 miliona dolara ostvareni samo od 2017. godine. Ukupni gubici preduzeća su dostigli oko 18 milijardi dinara, a tri milijarde dinara je gubitak iznad visine kapitala", saopštio je sindikat.

Sindikat je naveo da će protest biti organizovan "ukoliko se nastavi ćutanje nadležne administracije".

U sindikatu su danas osudili "dalje urušavanje fabričkog sistema od strane Ministarstva odbrane koje je delegiralo članove Nadzornog odbora".

Kako se navodi u saopštenju, sindikat je 1. februara obavestio novog ministra odbrane o svim "pojavama" koje su "rezultat delovanja Nadzornog odbora i njegovog predsednika".

Saopšteno je i da je Nadzorni odbor je na sednici u petak smenio izvršnog direktora za proizvodnju, kojeg je postavio pre nekoliko meseci, i to „bez obrazloženja i protivno saglasnosti generalnog direktora“.

Kako navode u sindikatu, za novog izvršnog direktora je postavljen mašinski inženjer koji "ima malo više od godinu do penzije i koji je zbog disciplinskog kažnjavanja 2001. godine bio proglašen tehnološkim viškom u fabrici".

Kako je saopšteno, sindikat je više puta ukazivao Ministarstvu odbrane i Vladi Republike Srbije da je fabrički sistem potpuno razoren stalnim promenama rukovodećeg kadra.

Za nepune četiri godine od kako je Ivica Marjanović predsednik Nadzornog odbora smenjeno je devet izvršnih direktora, što se, kako navode u sindikatu, kosi sa zdravom logikom, i čime je potpuno obezvređena ta odgovorna funkcija.

Pominju i da je Nadzorni odbor je u "stalnom sukobu" sa radnicima fabrike, koji je ovih dana produbljen najavom predsednika Nadzornog odbora da će radnicima u proizvodnji biti ukinute norme.

(Beta, 03.03.2021)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »