Mihajlović: Novi zakoni omogućiće građanima proizvodnju električne energije i niže račune

Beta 30.03.2021

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović rekla je danas da će novi zakoni u energetskom sektoru omogućiti građanima da sami mogu da proizvode električnu energiju i samim tim imaju niže račune.

Ona je, gostujući na TV Prva, rekla da će građani moći da dobiju subvencije od države, a delom i sami finansiraju zamenu stolarije u kućama i stanovima.

Srbija, prema njenim rečima, baca 40 odsto više električne energije od komšija iz regiona, što znači da su računi za struju i grejanje veći.

"Novim zakonom o energetskoj efikasnosti pravimo upravu kroz koju ćemo omogućiti da građani u različitim iznosima dobiju novac za zamenu prozora i vrata, 50 odsto će ići od uprave, države i grada, a 50 odsto će obezbediti sami", rekla je Mihajlović.

Dodala je da će procedura biti najjednostavnija moguća, jer je cilj da građani ne gube vreme po šalterima skupljajući dokumentaciju.

Mihajlović je rekla da Srbija prvi put dobija zakon o obnovljivim izvorima energije, koji će između ostalog, omogućiti da svako ko troši električnu energiju može da bude i proizvođač.

"Hoćemo da omogućimo da na svaki krov kuće i stambene zgrade mogu da se stave solarni paneli. Ako živite u zgradi, biće vam potrebna odluka stambene zajednice ili dela zajednice i okvirni projekat za solarne panele koji se potom priključuju na postojeće instalacije u stanu i kući i za toliko koliko se električne energije proizvede biće vam niži računi", rekla je Mihajlović.

Istakla je da kada potrošač nije kod kuće ta energija se i dalje proizvodi, odlazi u distributivnu mrežu i čuva za naredni mesec.

Vlada Srbije usvojila je juče predloge četiri zakona - zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, zakona o energetici, zakona o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije i zakona o obnovljivim izvorima energije.

(Beta, 03.30.2021)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »