SRS: Domaći privrednici propadaju a država daje strancima milione

Beta 02.04.2021

Srpska radikalna stranka (SRS) pozvala je danas državu da prestane sa "nerazumnim i neselektivnim" subvencionisanjem stranih kompanija i navodećo da se "decenijama zalaže za pravičnu i ekonomski opravdanu pomoć srpskoj privredi".

"Od nekadašnjih 10.000 evra za svako, često nerealizovano radno mesto, Vlada Srbije došla je do neverovatnih 150.000 evra, što predstavlja rasipnički i nedomaćinski odnos prema sredstvima državnog budžeta", naglasila je SRS.

Ta stranka ukazuje da "strane kompanije pored basnoslovnih novčanih iznosa od Srbije ili lokalnih samouprava dobijaju bez naknade građevinsko zemljište i priključke na komunalnu infrastrukturu".

"Činjenica je da je prisustvo korone već ostavilo ozbiljne posledice na srpsku privredu, a da nas tek čekaju masovni otkazi zaposlenih u granama privrede čiji je rad paralisan zbog mera koje su posledica tog virusa. O tome Vlada Srbije mora da vodi računa", upozorila je SRS.

Kako ta stranka navodi, "zaposleni u ugostiteljstvu, turizmu i drugim sličnim delatnostima već su na ivici egzistencije".

"Pokušaji države da im pomogne preko poslodavaca nije dala rezultate, pa je potrebno da država, uz odgovarajući program, direktno pomogne tim radnicima. Кada bi samo deo sredstava koja se daju strancima bio podeljen ovim ljudima, povećao bi se broj malih i srednjih preduzeća, što bi bila višestruka korist za državu i narod", ocenila je SRS.

Takođe, SRS predlaže da lokalne samouprave koje su vlasnici poslovnih prostora gde zbog Vladinih mera nije moguće poslovanje, trajno otpišu naknadu zakupa za vreme trajanja mera, i svi dugovi nagomilani u toku mera izazvanih koronom.

(Beta, 04.02.2021)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »