Jovanov (SNS): Mi se gadimo sudije Majića

Beta 08.04.2021

Narodni poslanici Skupštine Srbije najavili su da će glasati za predlog da Jasmina Vasović bude predsednica Vrhovnog kasacionog suda i ponavljali da imaju poverenja u predlog Visokog saveta sudstva.

U raspravi se najmanje govorilo o kandidatkinji, a najviše pažnje posvećeno je sudiji apelacionog suda Miodragu Majiću.

Poslanik Srpske napredne stranke Milenko Jovanov rekao je da se Majić danas oglasio u nedeljniku NIN, a u nastavku je čitao citate iz intervjua kako se "Majić žali na kolege što su pristali da budu činovnici, na mlade koji su prihvatili poltronstvo, kriv mu je predsednik a i skupština jer se kolega Arsić drznuo da ga pita zašto štiti silovatelje i da bi on voleo da ga vidi u Skupštini".

"On je skandalizovan samom idejom da ga neko preispituje i ja mu poručujem da ga nećemo zvati u Skupštinu jer se mi njega gadimo", rekao je Jovanov.

On je ponovo optužio Majića da se bavi politikom i ponovo iščitavao delove jedne presude optužujući sudiju da je "oslobodio silovatelja" te da je diskriminisao romsku devojčicu.

Jovanov je u izlaganju o sudijama rekao da je lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas "lažov i lopov", a da su Srbiji potrebne poštene sudije "koje će biti iste i prema Đilasovim lopovima i onima koji su iza leđa Aleksandra Vučića trpali u svoje džepove".

Nezavisni poslanik Vladan Glišić rekao je da se neće osvrtati na kontroverznu odluku kandidatkinje koja je svojevremeno oslobodila optužbi biznismena Stanka Subotića Caneta, niti će pominjati ulogu koju je Subotić imao u stvaranju Srpske napredne stranke.

Za Glišića je važnije pitanje zašto država ne sme da privede na primer Sulejmana Ugljanina kada govori da su maske otrovane, ili doktora Radovavnovića "koji lobira protiv kineske vakcine", a privode doktorku Jovanu Stojković koja je između ostalog, veliki antinato lobista.

Glišić je rekao da građani nemaju poverenja u krizni štab u kojem sede isti oni koji su bili tu i za vreme afere sa vakcinom protiv svinjskog gripa, SNS im je to omogućio, dok ostale iz tog vremena naziva "žuti kartel".

Poslanica SNS-a Biljana Pantić Pilja takođe je najavila podršku Jasmini Vasović i rekla da "šumovi koji su se čuli u javnosti oko njenog izbora stižu od onih koji su učestvovali u reformi pravosuđa koja je državu koštala 44 miliona evra".

"Imam velika očekivanja od predsednice Vrhovog kasacionog suda, ne pritiske kako će da prenesu, nego očekivanja, da dostojno obavlja svoj posao, da bira časne ljude za sudije, da se drži slova zakona i sprovodi disciplinske postupke protiv sudija koji politički istupaju", rekla je Pilja.

Poslanik SPS-a Toma Fila rekao je da to što za predsednika suda postoji samo jedan kandidat "ne znači da postoji odsustvo demokratije, već da su se možda drugi kandidati uplašili kad su videli biografiju kandidatkinje" i dodao da advokatske komore nemaju ništa protiv njenog izbora.

I ostali poslanici podržali su izbor Vasovićeve i najavili da će posle podne glasati za njeno imenovanje.

(Beta, 04.08.2021)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »