Brnabić šefici kancelarije UN u Beogradu izrazila zabrinutost zbog opotužbi protiv Save Janjića

Beta 13.04.2021

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izrazila je danas, u razgovoru sa novoizabranom šeficom Kancelarije UN u Beogradu Mari Jamašitom, zabrinutost i okarakterisala kao neosnovane aktuelne optužbe protiv igumana manastira Visoki Dečani na Kosovu Save Janjića.

Brnabić je izjavila da je uverena da će međunarodna zajednica reagovati u cilju zaštite čoveka koji je istinska spona saradnje i pomirenja dva naroda, kao i manastira Visoki Dečani, koji u sistemu kulturne baštine ima veliki značaj za Srbiju i predstavlja jedan od najugroženijih spomenika kulture u Evropi.

Povod za susret Brnabić i Jamašite, koja je i predstavnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, je današnja sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu koja se održava putem video konferencije, a razgovaralo se o političkoj i bezbednosnoj situaciji na Kosovu.

Brnabić je ocenila da je rad Kancelarije UN u Beogradu od velike važnosti za Srbiju budući da je ona glavni kanal komunikacije sa Misijom UN na Kosovu i važna karika u zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje, saopšteno je iz Vlade.

Izrazila je očekivanje da će UNMIK ostati angažovan u nesmanjenom obimu i sa neizmenjenim mandatom.

Predstavljajući prioritete rada Kancelarije UN, Jamašita je istakla da je saradnja sa vladom i relevantnim institucijama u Srbiji izuzetno dobra i da sa velikom pažnjom prati situaciju u regionu i rad UNMIK-a kao garanta statusne neutralnosti međunarodnog prisustva na Kosovu i Metohiji.

Govoreći o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, Jamašita je ocenila da je Srbija na dobrom putu, zahvaljujući izuzetno dobrom sprovođenju imunizacije građana.

(Beta, 04.13.2021)

Povezane vesti »

Lažov pali lomaču za igumana

Lažov pali lomaču za igumana

Vesti online 13.04.2021
Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »