Ambasadori pri UN: Pitanje dijaloga Beograda i Prištine ključno za evropsku bezbednost

Beta 13.04.2021

Ambasadori pri Ujedinjenim nacijama pozdravili su danas izbor nove vlade na Kosovu i ocenili da je konstruktivan nastavak dijaloga Beograda i Prištine ključno pitanje za evropsku bezbednost.

Predstavnici SAD, Francuske, Velike Britanije, Kine i Rusije pozdravili su veću uključenost žena u kosovske institucije.

Zamenik američkog ambasadora pri UN Ričard Mils je pohvalio učešće žena u novoj kosovskoj vladi i rekao da će SAD sarađivati sa Aljbinom Kurtijem.

Dodao da je do sada postignut napredak u pregovorima Beograda i Prištine za dobrobit građana i da treba sprovesti sve dogovoreno.

Misija UNMIK, istakao je, treba uskoro da se privodi kraju.

Zamenik šefa ruske misije pri UN Dmitrij Poljanski je kritikovao nedostatak konstruktivnog pristupa Prištine i dodao da treba da se formira formira Zajednica srpskih opština.

On je protiv smanjenja ili ukidanja UNMIK-a i primanja Kosova u međunarodne organizacije.

Poljanski je osudio napade na srpske verske i istorijske objekte i ponovo kritikovao predstavnicu Kosova i isticanje kosovske zastave.

Predstavnik misije Francuske je istakao da Kosovo nakon izbora ima stabilne institucije koje je podržao da sprovedu reforme.

Francuska i EU podržavaju Kosovo u borbi protiv epidemije korona virusa, prioritet je dijalog sa Srbije koji je izazov za evropsku bezbednost.

"Uvereni smo da nema drugog puta ni za Srbiju ni Kosovo nego da dođu do konačnog rešenja, a to je uslov za njihovo približavanje EU", dodao je.

Predstavnik Velike Britanije u UN je uputio "aplauz" kosovskim institucijama i građanima na uspešno održanim izborima čiji rezultati predstavljaju "jaku volju naroda".

Pozdravio je veću prisutnost žena u držanim organima i dodao da veliki broj žena u parlamentu treba da bude primer svima u regionu.

Velika Britanija, naveo je, podržava i pozdravlja Kurtijevu odlučnost da se suoči sa problemima u vladavini prava.

"Podstičemo Srbiju i Kosovo da nastave konstruktivni dijalog kako bi došli do sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji koji će doneti benefite ljudima u obe zemlje", rekao je on.

Ambasador Kine u UN Dai Bing je rekao da je pitanje Kosova ključno za mir i stabilnost Balkana i cele Evrope.

Pozvao je na poštovanje rezolucije 1244 i saradnju kako bi dve strane došle do rešenja u dijalogu.

"U ovom procesu teritorijalni integritet i suverenitet treba potpuno da budu poštovani", rekao je.

Ocenio je da su odnosi Beograda i Prištine sada stabilni, a da je progres već napravljen.

Takođe je pozvao na sprovođenje svega do sada dogovorenog.

Na sednici Saveta bezbednosti UN danas je razmotren novi šestomesečni izveštaj o radu Misije UN na Kosovu (UNMIK) koji obuhvata period od 16. septembra 2020. do 15. marta 2021. godine.

Na video sednici učestvovao je i šef srpske diplomatije Nikola Selaković kojem je ovo prvi put da učestvuje na sednici Saveta bezbednosti UN.

Prenos sednice Saveta bzezbednosti UN bio je nakratko zatvoren ubrzo pošto je počeo kada je predstavnik Rusije zatražio da predstavnica Kosova ukloni zastavu navodeći da "Kosovo nije opštepriznata država".

foto:prt. scr youtube

(Beta, 04.13.2021)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »