Kompanija Ziđin: Borska Jama nije zatvorena, zaustavljena izgradnja ventilacionih okana zbog buke

Beta 14.04.2021

Kompanija Ziđin koper Srbija saopštila je danas da je po nalogu rudarske inspekcije zbog buke obustavila izgradnju novih ventilacionih okana za rudnik "Jama" i reagovaće u skladu sa predstavkama građana koji žive u blizini mesta gde će se ta okna graditi.

"Ziđin je zaustavio pripremne radove prvenstveno zbog buke koja smeta meštanima, pošto je reč o nadzemnim poslovima, dok se eksploatacija rude bakra u rudniku 'Jama' nesmetano odvija duboko pod zemljom", navodi se u saopštenju.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je jutros da je nadležni rudarski inspektor krajem marta naložio obustavu svih rudarskih aktivnosti na izgradnji tri ventilaciona okna, servisnog okna i iskopa u rudniku "Jama" kompanije Ziđin koper.

Pripremni radovi za izgradnju novih ventilacionih okana za rudnik, kako se navodi, nemaju nikakvu direktnu vezu sa rudarenjem u 'Jami', jer ono nikoga ne ugrožava.

"Uložili smo, a ulažemo i dalje ogromne napore da otklonimo decenijske probleme koji datiraju iz perioda rada nekadašnjeg RTB-a Bor. Moramo zaštititi od buke porodice koje žive u blizini ventilacionih okana koja treba da budu izgrađena", rekao je direktor Ziđina Đan Siming.

Dodao je da se okna postavljaju blizu naseljenih mesta i zbog toga je važno da se sa ljudima razgovara i u kampanji "od vrata do vrata" pita šta to kompanija može za njih da uradi, a da ih ni na koji način ne ugrožava.  

"Ekologija i zdravlje građana naročito su nam važni i zato će poseban akcenat biti na bezbednosti i zdravlju ljudi i zaštiti životne sredine", rekao je Siming.

Ventilaciona okna, kako se navodi, kao neophodan sastavni deo rudarskih instalacija, postoje u svim rudnicima sa podzemnom eksploatacijom i imaju ulogu da obezbede bolje radno okruženje i dobar kvalitet vazduha za rudare.

Dodaje se da zbog toga Ziđin, radi bolje cirkulacije vazduha u borskoj 'Jami' , treba da izgradi jedno novo servisno i tri ventilaciona okna.

Novo servisno okno je tik pored starog, kod upravne zgrade rudnika "Jama", i ono će služiti za servisiranje dubljih delova rudnika.

Tri ventilaciona okna, za ulazak i izlazak vetrene struje, biće izgrađena iznad gradske Bolnice i u naseljima "Kormaroš" i "Zmajevo".

Sva četiri tornja montažnog su tipa i služe kao postolje za opremu, a postavljena su u sklopu pripremnih aktivnosti i predstavljaju zaštitu prilikom izgradnje okana na zemljištu koje je u vlasništvu kompanije.

"Sve aktivnosti koje prate njihovu izgradnju sprovode se u skladu sa Sporazumom o strateškom partnerstvu zaključenim sa Srbijom i uz strogo poštovanje srpskih zakona", navodi se u saopštenju

Delegacija Rudnika bakra Bor, u čijem sastavu posluje rudnik "Jama" , već razgovara, kako se ističe, sa predstavnicima mesnih zajednica, na čijim teritorijama su postavljeni samo tornjevi za ventilaciona okna koja u budućnosti treba da budu izgrađena.

Ziđin je od početka 2019. do kraja 2020. godine u zajednički projekat sa Vladom Srbije investirao oko 700 miliona dolara, od čega je gotovo 75 miliona dolara uloženo u ekologiju i zaštitu na radu.

U ove oblasti rada je za 2021-2022. planirano ulaganje dodatnih 20 miliona američkih dolara.

(Beta, 04.14.2021)

Povezane vesti »

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »