Manojlović (DS): Celo društvo da se uključi u borbu protiv nasilja nad ženama

Beta 15.04.2021

Potpredsednica Foruma žena Demokratske stranke (DS) Tatjana Manojlović pozvala je danas na mobilizaciju čitavog društva u borbi protiv nasilja nad ženama.Manojlovićeva je istakla da za brzom reakcijom postoji preka potreba posle novih nagoveštaja, ali i već potvrđenih informacija o prijavama građanki, da su žene širom Srbije ponižene, ucenjene i izložene različitim oblicima seksualnog nasilja i uznemiravanja.

"Put za izlazak iz društva nasilja postoji, a prvi koraci na tom putu su da se prekine tišina o nasilju u porodici i sveprisutni seksualni nasrtaji i uznemiravanje žena", rekla je ona u pisanoj izjavi, koju je prenela DS.

Navela je da nasilnici primenjuju različite taktike zastrašivanja, manipulacije, ucene, ali i psihološkog nasilja poput vređanja, ponižavanja, pretnji, kao i seksualno, ekonomsko i nasilje proganjanjem.

"On je često bračni partner, ali neretko rukovodilac na poslu ili muškarac koji nastupa sa neke druge pozicije moći," istakla je Tatjana Manojlović.

Prema njenim rečima, posebno je važna uloga javnih medija koji bi trebalo da podižu svest o važnosti sprečavanja nasilja nad ženama, ali oni toj temi prilaze senzacionalistički.

"Kada bi kreatori javnog mnjenja odgovornije prilazili ovim temama, bez toga da se žene unapred osuđuju i preispituje dužina suknje i broj otkopčanih dugmića na košulji, verovatno bi se onda i žrtve manje plašile da prijave nasilje i pričaju o tome", kazala je Manojlovićeva.

(Beta, 04.15.2021)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »