Đorđević: Skupština da hitno usvoji Deklaraciju o genocidu u NDH

Beta 22.04.2021

Predsednik Pokreta "Oslobođenje" Mlađan Đorđević ocenio je danas u Jasenovcu da žrtve tog ustaškog logora ne smeju biti zaboravljene i apelovao na poslanike Skupštine Srbije da hitno pristupe izradi i usvajanju Deklaracije o genocidu u NDH, s obzirom da taj dokument još nije usvojen.

"Republika Srpska je pre nekog vremena donela sličnu deklaraciju. U Srbiji je više puta podnet zahtev, ali vladajuća većina u skupštini ne želi da pokreće to pitanje", naveo je Đorđević u Jasenovcu, gde boravi na poziv episkopa pakračko-slavonskog Jovana i učestvuje u obeležavanju stradanja srpskog naroda u NDH.

Kako se navodi u saopštenju, Đorđević je prisustvovao i liturgiji i pomenu povodom Dana proboja logoraša iz tog ustaškog logora smrti, u hramu Svetog proroka Ilije u Mlaki.

Đorđević je ocenio da vlast u Srbiji okleva sa usvajanjem te deklaracije jer je svesna da bi ona bila "negativno ocenjena od njihovih nemačkih sponzora".

"O tome šta režim misli o stradanju Srba u NDH govori i to da Aleksandar Vučić u nedavnom gostovanju u jednoj sarajevskoj emisiji, na direktno pitanje nije smeo da kaže da je u Jasenovcu izvršen genocid. Bitnije mu je šta o njemu misle u Hrvatskoj i Federaciji BiH, kao i u stranim ambasadama", rekao je lider "Oslobođenja".

(Beta, 04.22.2021)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »