Na kineskom Međunarodnom sajmu učestvovalo 1.505 kompanija iz 70 zemalja

Beta 12.05.2021

Na prvom kineskom Međunarodnom sajmu robe široke potrošnje u južnoj provinciji Hainanu učestvovalo je 1.505 kompanija iz 70 zemalja, objavila je Kineska medijska grupa. 

Na sajmu koji je zatvoren 10. maja prikazano je 2.628 brendova, a posetilo ga je 240.000 ljudi. 

U 2020. godini, uprkos uticaju korona virusa, udeo kineske potrošnje u finalnoj potrošnji i bruto domaćem proizvodu (BDP) dostigao je oko 54 odsto.

"U Kini živi više od 1,4 milijarde ljudi, više od 400 miliona ljudi sa srednjim prihodom, a BDP po glavi stanovnika veći je od 10.000 američkih dolara. To je pokretačka snagu za promovisanje kineskog ekonomskog razvoja, a prosečna godišnja stopa rasta kineske potrošnje po domaćinstvu, u narednih 10 godina, dostići će 7,9 odsto, što je najviši nivo na svetu", navodi se u komentaru Kineske medijske grupe .

Dodaje se da je "sajam potrošačke robe nova platforma stvorena da zadovolji čežnju Kineza za boljim životom, a takođe pruža veću podršku ekonomskom razvoju". 

Statistika pokazuje da su među 2.628 brendova koji su bili izloženi na sajmu, međunarodni brendovi činili oko 52 odsto. 

Eplov finansijski izveštaj pokazao je da su u prva tri meseca ove godine prihodi u regionu Kine, uključujući Hongkong i Tajvan, porasli za 87 odsto u odnosu na isti period prošle godine. 

"Starbucks" je objavio da je prodaja tog lanca prosečno po prodavnici na kineskom tržištu porasla 91 odsto u prvom kvartalu ove godine.

Još važnije je, kako se navodi, što Kina čini sve napore da promoviše viši nivo otvaranja prema spoljnom svetu kako bi u potpunosti oslobodila svoj potencijal potrošnje. 

Hainan, gde je održan Sajam, je luka slobodne trgovine koju je Kina izgradila da bi unapredila saradnju sa međunarodnim tržištem.

Na dan zatvaranja Sajma, kako se navodi, 42 domaće i strane kompanije, uključujući L'oreal Paris, Parker, Deloitte i druge preuzele su vođstvo u potpisivanju ugovora i izrazile nameru da nastave svoje učešće i na narednom sajmu robe široke potrošnje. 

"Nema sumnje da je ovo ogromno tržište, sa više od 1,4 milijarde, stanovnika prilika koju deli ceo svet", navodi se u u tekstu. 

(Beta, 05.12.2021)

Pročitajte još

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »