Robert Kuper: Proširenje EU je jedino pravo rešenje za konflikte na Balkanu

Beta 20.05.2021

Najvažniji strateški čin EU bilo je veliko proširenje 2004, a najvažnija stvar koju bi sada mogla da učinii bilo bi da se ponovo ozbiljno pozabavi proširenjem na Zapadni Balkan, ocenio je britanski diplomata i nekadašnji posrednik u dijalogu Beograda i Prištine Robert Kuper (Cooper)

U intervjuu za EUObzerver Kuper je rekao da je proširenje EU jedino pravo rešenje za konflikte na Balkanu.

Prema njegovim rečima, uključivanje Zapadnog Balkana i borba protiv klimatskih promena, čime se Rusija lišava prihoda od nafte i gasa, najmoćniji su koraci koje je EU mogla da preduzme da održi red u Evropi, ali je Zapad trebalo da se bori i sa sopstvenim demonima, poput nacionalističkog populizma u Mađarskoj i Poljskoj, kako bi imao geopolitički uticaj.

Osvrćući se na to šta je poslednjih 17 godina ponovnog ujedinjenja posle hladnog rata značilo za Evropu, 73-godišnji bivši diplomata koji je u vreme velikog proširenja EU bio pomoćnik šefa evropske diplomatije Havijera Solane, rekao je da ikao "EU nikada neće biti vojna sila u tradicionalnom može biti 'Ordnungsmacht' (nemački izraz za silu koja stvara red)...".

"EU je velika sila u smislu da je reorganizovala Evropu", rekao je on dodajući da misli na EU kao na civilizacijsku silu i zato je, naglasio je, "proširenje najveći doprinos koji EU može dati zapadnom liberalnom poretku".

Briselski portal navodi da sa Kuperom razgovara usred pauze u nastavku proširenja EU, u trenutku kad Danska, Francuska i Holandija blokiraju bezvizni režim za Kosovo iako je Priština ispunila sve uslove, Bugarska stavlja veto na pregovore sa Severnom Makedonijom iako je Skoplje ispunilo zahteve EU, dijalog Kosova i Srbije, koji je počeo uz pomoć Kupera, u zastoju je, a Srbija postaje zastrašujuće neevropska pod svojim nacionalističkim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Ali, jedini način za postizanje mira između Beograda i Prištine i rešavanje ostalih nezadovoljstava na balkanskim granicama je uvođenje svih njih u EU, rekao je Kuper. "Proširenje je zapravo jedino pravo rešenje svih sukoba na Balkanu na kraju", naglasio je.

"Jednom kada se nađete u svetu bez granica (EU) kome je potrebna velika Srbija? Kome treba velika Albanija? Svi ​​ovi problemi prestaju da postoje", dodao je on.

Kuper veruje da bi Vučić mogao da vrati Srbiju u demokratiju ako veruje da je članstvo u EU zaista u igri i "ako želi da bude upamćen kao neko ko je dobro služio svojoj zemlji", dok za novog kosovskog premijera Aljbina Kurtija kaže da je "vrlo pametan kao političar" iako ga je svojevremeno tokom posete Prištini gađao paradajzom.

Kuper veruje da bi zajednička akcija Zapada sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom takođe mogla da pomogne da se stvari pokrenu i dodaje da polaće velike nade u Bajdena.

Osvrćući se na pregovore Kosova i Srbije uz posredovanje Ketrin Ešton, Kuper je rekao da činjenica da je u sobi uvek bio "veoma poštovan" američki zvaničnik kada bi se sastali kosovski i srpski lider daje težinu dijalogu uz posredovanje EU, iako američki delegat "nije bio vidljiv" u očima javnosti.

"To je potpuno prestalo pod (bivšim američkim predsednikom Donaldom) Trampom", rekao je Kuper.

Udaljavajući se sa Zapadnog Balkana, EU je takođe pokušala da bude "sila koja zavodi red" i za Rusiju, namećući joj sankcije zbog invazije na Ukrajinu i nasilja nad opozicionim disidentom Aleksejem Navaljnim. A kineske zvaničnike Evropa je stavila na crnu listu zbog nehumanosti prema ujgurskoj muslimanskoj manjini.

Ali, za Kupera koji je nedavno objavio knjigu o istoriji diplomatije, EU se zavaravala ako je mislila da će to navesti ruskog predsednika Vladimira Putina ili Komunističku partiju Kine da se predomisle.

"To (sankcije EU zbog Navaljnog) neće promeniti Rusiju ... takve stvari neće uspeti", rekao je. "Besmisleno je ako mislimo da će Kina promeniti svoj unutrašnji poredak (prema Ujgurima) jer nam se to ne sviđa", dodao je Kuper.

On je ocenio da bi sankcije mogle biti krajnji potez ako bi Rusija ponovo napala Ukrajinu ili Kina napala Tajvan. Ali više strateški potez prema Rusiji bio bi zaustavljanje sagorevanja fosilnih goriva primenom dalekosežnih smanjenja emisija CO2, rekao je Kuper.

On je dodao da uvek, kada je o Rusiji reč, klimatske promene vidi kao veliku nadu.

"Svi ćemo prestati da koristimo gas i naftu, uz malo sreće, a onda će to primorati Rusiju da sve više počne da postaje zemlja slobodnog tržišta, a ne Saudijska Arabija sa (nuklearnim) raketama, što im omogućava da imaju politiku poput Saudijske Arabije", rekao je Kuper.

(Beta, 05.20.2021)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »