SRS: Srbija da traži učešće Rusije u dijalogu sa Prištinom

Beta 26.05.2021

Srpska radikalna stranka (SRS) zatražila je danas da vlast u Srbiji zvanično iznese stav da će tražiti učešće Rusije u pregovorima sa Prištinom, kako bi se potvrdilo da će taj problem biti rešen u skladu sa Rezolucijom 1244, za koju se Rusija zalaže.

"SRS podržava izričite izjave predsednika Republike da nikada neće priznati lažnu državu Kosovo, ali i zahteva da Srbija iznese zvaničan stav da će tražiti učešće Rusije u briselskim pregovorima. Na ovaj način bi se potvrdio zvanični stav Srbije o nepokolebljivosti u očuvanju Kosova i Metohije u Srbiji i rešavanju problema u skladu sa Rezolucijom 1244, za koju se Rusija nepokolebljivo zalaže", navodi se u saopštenju.

Radikali su naveli da Albanci na Kosovu sve češće provociraju srpski narod i da su sve učestaliji napadi na srpske svetinje, što izaziva strah kod Srba koji žive u pokrajini.

"Istovremeno, takozvani kosovski premijer Aljbin Kurti optužuje Srbiju da uništava Albance u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa, a Ragmi Mustafa, predsednik Albanskog nacionalnog veća u Srbiji nakon sastanka sa Kurtijem najavljuje da pitanje Vranjske kotline, koju oni zovu Preševska dolina, treba da bude tema razgovora u Briselu. Osim toga, sve češće se najavljuje da će Albanci tražiti veće učešće SAD u dijalogu Beograda i Prištine", dodaje se u saopštenju SRS.

(Beta, 05.26.2021)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »