Veselinović (PZP): SNS kaznio Ivanku Popović i ponizio Univerzitet

Beta 26.05.2021

Predsednik Pokreta za preokret (PZP) Janko Veselinović oceni je danas da je Srpska napredna stranka (SNS) "političkim instaliranjem rektora Univerziteta u Beogradu ponizila Univerzitet".

"Političkim pritiscima u toku izbora rektora na novosadskom i beogradskom univerzitetu SNS je ponizila univerzitete, kao institucije, ali i profesore i studente. Na ovaj način ugrožena je autonomija univerziteta, zagarantovana Ustavom Srbije", rekao je Veselinović, koji je redovni profesor na Univerzitetu u Novom Sadu i Beogradu.

On je u pisanoj izjavi naveo da je SNS učinio sve da volja akademske zajednice bude pogažena, navodeći da je u Novom Sadu "na hajdučki način bio prekinut izbor rektora, sve dok u Savet nisu izabrani poslušni politički komesari".

"Članovi Saveta u Novom Sadu i Beogradu bili su pod političkim pritiscima i ucenama. U Novom Sadu je morao da bude izabran kandidat jedne struje unutar SNS-a, dok je u Beogradu morala da bude kažnjena rektorka Ivanka Popović, zbog toga što je u njenom mandatu rektorke doktorat Siniše Malog Univerzitet proglasio za plagijat. Posebna je tema izbor Vladana Đokića, koji je saučesnik u kriminalizovanom projektu Beograda na vodi", izjavio je Veselinović.

On je istakao da akademska zajednica mora biti aktivnija u zaštiti autonomije Univerziteta jer je jasno da "režim Aleksandra Vučića devalvira univerzitete, univerzitetska zvanja i diplome stečene na državnim univerzitetima".

(Beta, 05.26.2021)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »