SRS: Vlada hitno da predloži Skupštini brisanje odredaba Zakona o ozakonjenju objekata

Beta 01.06.2021

Srpska radikalna stranka (SRS) pozvala je Vladu Srbije da hitno predloži Skupštini Srbije brisanje odredaba Zakona o ozakonjenju objekata koji je stupio na snagu 2018. godine i tako zaštiti skoro milion domaćinstava kojima zbog ovog zakona preti rušenje objekata.

"S obzirom da je zakon stupio na snagu 6. novembra 2018. godine, a da ozakonjenje objekata faktički nije ni počelo i da lokalne samouprave nisu donele planska akta, iako je rok za to već prošao, postoji ozbiljna bojazan da će stotine hiljada objekata izgrađenih bez građevinske dozvole, umesto da bude ozakonjeno, biti porušeno", naveli su iz SRS.

Oni su ukazali da Zakon o ozakonjenju objekata treba suštinski menjati i pojednostaviti postupak ozakonjenja i omogućiti svima koji su, uglavnom zbog propusta državnih ili lokalnih organa, gradili objekte bez građevinske dozvole da ih legalizuju.

"U Zakonu o ozakonjenju objekata koji je donet na predlog Vlade Republike Srbije, koju je u Narodnoj skupštini zastupala Zorana Mihajlović, stvarni predlagač zakona, predviđeno je da nadležni organ donese rešenje kojim se odbija zahtev za ozakonjenje ukoliko u roku od pet godina od dana stupanja na snagu ovog zakona objekat koji je predmet ozakonjenja ne bude ozakonjen", navodi se u saopštenju SRS.

Istakli su da je propisano i da će, ako se objekat za koji nije doneto rešenje o ozakonjenju koristi za obavljanje privredne delatnosti, nadležni doneti rešenje o zabrani korišćenja tog objekta, ako u roku od pet godina od stupanja na snagu ovog zakona nadležni organ ne izda rešenje o ozakonjenju za taj objekat. Zabrana traje do rušenja objekta.

"Jedinice lokalne samouprave obavezane su da u roku od dve godine od stupanja na snagu ovog zakona izvrše usklađivanje važećih planskih dokumenata, posebno u pogledu planiranja i uređenja neformalnih delova na svojoj teritoriji", pojasnili su u saopštenju iz SRS.

(Beta, 06.01.2021)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »