Đorđević (Oslobođenje): Vučić da objasni Palmerove najave potpisivanja sporazuma

Beta 05.06.2021

Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević ocenio je danas da su izjave specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Metjua Palmera "klasična lista zadataka kolonijalnog upravnika", zbog čega je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića zatražio da građanima razjasni Palmerove izjave o "izvesnosti potpisivanja sporazuma" sa Prištinom "u toku ove godine".

"Palmer je došao da potvrdi potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma sa Kosovom, a posebno zabrinjava što je Vučić na to odgovorio da se nada kompromisu. Pokret Oslobođenje je prethodnih meseci upozoravao da je, nakon što su Kosovu predate sve ingerencije Srbije u pokrajini, ostalo samo formalno priznanje. To će se ovim sporazumom i dogoditi", naveo je Đorđević u saopštenju.

On je ocenio da javnost u Srbiji mora da spreči takav ishod, "pošto vlasti to neće učiniti".

Đorđević je kazao i da međunarodno priznatoj državi "ne treba priznanje od strane ilegalnih institucija Kosova".

Takođe je pozdravio stav Srpske pravoslavne crkve, iznet nakon sastanka patrijarha Porfirija i Palmera, da se u slučaju Kosova i Metohije radi o nezakonitoj secesiji i da je to rešenje neprihvatljivo, ali je takođe istakao zabrinutost zbog izjava iz vrha crkve o potrebi daljeg dijaloga.

"Palmer je nastupio kao lobista projekta Rio Tinto, on je očigledno došao ovde da obezbedi interese zapadnih kompanija koje žele da unište našu životnu sredinu", kazao je Đorđević.

(Beta, 06.05.2021)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »