BBC vesti na srpskom

Sport i rasizam: Srpska odbojkašica Sanja Đurđević suspendovana na dve utakmice zbog pokazivanja kosih očiju

I ona i Odbojkaški savez Srbije odmah su se izvinili zbog njenog gesta tokom meča protiv ekipe Tajlanda.

BBC News 10.06.2021

Srpska odbojkašica Sanja Đurđević kažnjena je sa dva meča zabrane igranja u Ligi nacija pošto je optužena da je prošle nedelje napravila rasistički gest tokom utakmice protiv Tajlanda.

Posle osvojenog poena, Đurđević je prišla saigračici i prstima suzila oči, što se videlo na snimku, a zatim je optužena za rasizam.

Ona i Odbojkaški savez Srbije su se u međuvremenu izvinili, a sve su opisali kao „nesporazum".

Federacija je takođe kažnjena novčano - 18.500 evra.

Novac će biti usmeren „na borbu protiv diskriminatornog ponašanja i/ili za finansiranje obrazovnih programa o kulturnoj osetljivosti u globalnoj odbojkaškoj porodici", objavila je u utorak Međunarodna odbojkaška federacija (FIVB).

Đurđević će propustiti predstojeće mečeve selekcioje Srbije protiv Belgije i Kanade.

Ona je gestikulirala tokom meča protiv Tajlanda 1. juna, posle čega su mnogi potpisali peticiju da bude kažnjena zbog toga.

Đurđević se potom izvinila u objavama na Instagram profilu, a potom ga je zaključala.

Odbojkaški savez Srbije objavio je izvinjenje i odbojkašicama Tajlanda i Odbojkaškoj federaciji te azijske zemlje.

„Molimo vas, nemojte ovaj ceo slučaj preuveličavati. Sanja je svesna vlastite greške i odmah se izvinila celom timu Tajlanda.

„Želela je samo da saigračicama pokaže: 'Počnimo da igramo odbranu kao oni sada', nije htela da izrazi nepoštovanje. Nije bilo namerno, svakako", objavio je OSS.

Na Tviter nalogu, Odbojkaški savez Srbije objavio je i fotografije igračica Srbije i Tajlanda, uz komentar:

„Da li je to bio rasistički gest? Da. Ono što mi tvrdimo je da nije bilo zle namere ili zlobe.

„Ova mlada devojka nije shvatila težinu gesta. To je neprihvatljivo, slažemo se. Ali naše devojke nikako nisu rasisti. Iskreno se izvinjavamo svima koji su se našli uvređenim".

„OSS je priznao da je gest neprihvatljiv i da je trebalo mnogo više da učini kako bi se takvi događaji sprečili, posebno posle fotografije iz 2017. kada su se naše odbojkašice slikale na isti način povodom plasmana na Svetskom prvenstvu u Japanu.

„U oba slučaja, nije postojala nikakva zla ili uvredljiva namera i Međunarodna odbojkaška federacija (FIVB) je to razumela i uvažila", navedeno je na sajtu OSS.

Srpski savez je dodao da je FIVB je uvažio sve dokaze Odbojkaškog Saveza Srbije i argumentaciju da ispad nije bio rasno motivisan, već da je plod nespretnog, nepromišljenog i ružnog slavlja i namere igračice da se na pozitivan način identifikuje sa suparnicama.

Ipak, Disciplinski sud FIVB je zaključio da, iako iz nehata, ovo je neprihvatljiv gest, koji podleže sankcijama, navedeno je na sajtu OSS.

Srpski sport i incidenti na rasnoj osnovi

Ovo nije prvi put da su srpski sportisti u centru pažnje zbog incidenata koji imaju rasnu osnovu.

Prvi takav veliki incident na međunarodnoj sceni koji je izazvao pažnju svetske javnosti dogodio se 2000. u meču Lige šampiona između italijanskog Lacija i engleskog Arsenala.

Siniša Mihajlović, tada fudbaler Lacija, na rasnoj osnovi je vređao protivničkog igrača Patrika Vijeru, a malo je nedostajalo da se fizički obračunaju na terenu.

Srpski fudbaler se izvinio, a Disciplinska komisija Evropske fudbalske unije (UEFA) ga je kaznila.

Verovatno najdrastičniji primer u Srbiji desio se 2006. godine kada su navijači Borca u Čačku imitirali pripadnike Kju Kluks Klana i vređali igrača svog tima Majka Tamvanjeru.

Na ogradi pored terena su okačili transparent na kojem je pisalo: „Odlazi odavde jer ovde te niko ne voli".

Završilo se tako što je policija tu grupu izbacila sa stadiona, a Tamvanjera je po završetku sezone otišao iz Srbije.

Godine 2012, mlada fudbalska reprezentacija Srbije je u Kruševcu izgubila od Engleske sa 1:0, a posle meča izbila je tuča među fudbalerima.

Deni Rouz, engleski reprezentativac, rekao je da ga je pre tuče deo srpskih navijača vređao na rasnoj osnovi.

Srpski fudbaleri Ognjen Mudrinski i Filip Malbašić kažnjeni su sa tri utakmice neigranja za bilo koju nacionalnu selekciju, Nikola Ninković sa dve, a Goran Čaušić sa četiri meča.

Pored njih, visoke kazne dobila su dvojica trenera srpske selekcije.

Pre četiri godine odbojkašice Srbije su takođe našle na udaru kritika zbog ponašanja na terenu.

Posle pobede nad Japanom i plasmana na Svetsko prvenstvo, kompletna ekipa Srbije pozirala je na fotografiji sa iskošenim očima.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 06.10.2021)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »