BBC vesti na srpskom

Здравље: Напорни тренинзи повећавају ризик од болести моторног неурона, тврде научници

Редовни и напорни тренинзи могу повећати ризик од болести моторног неурона, код људи који имају генетске предиспозиције за то.

BBC News 11.06.2021  |  Џејмс Галагер - ББЦ дописник
Boxing
Гетти Имагес

Редовно и напорно вежбање може повећати ризик од добијања болести моторног неурона код људи који су генетски подложни томе, тврде научници.

Тим стручњака са Универзитета у Шефилду кажу и да то не значи да било ко треба да престане да тренира због њихове научне студије.

Надају се да ће њихова открића довести до бољег уочавања људи који су у већем ризику како би добили прилагођене савете.

У просеку, код једног од 300 људи ће се развити болест моторног неурона (МНД - Мотор Неуроне Десеасе).

Она утиче на способност људи да се крећу, говоре и чак дишу, јер код људи са овим обољењима моторни неурони не преносе поруке из мозга ка мишићима.

Болест може драматично да скрати животни век пацијената.

Компликовано је утврдити ко ће оболети и зашто, јер наука није довољно открила која комбинација генетских ризика и спољашњих фактора може довести до тога.

Дуго је познато да постоји веза између вежбања и ове болести, али се жестоко дебатовало о томе да ли је то заиста узрок болести или само подударност.

Научне студије спроведене на италијанским фудбалерима показале су да је код њих ризик и до шест пута већи него што је нормално.

Рагбиста Роб Бароу, фудбалер Стивен Дарби и рагбиста Доди Вир отворено су говорили о суочавањима са овом болешћу за ББЦ.

„Закључили смо да вежбање повећава ризик од болести моторног неурона&qуот;, каже један од истраживача доктор Џонатан Купер Нок.

„Значајан број врхунских спортиста који су од ње оболели не може бити случајност&qуот;.

Истраживачи су анализирали податке Пројекта британске Биобанке, која чува генетске узорке пола милиона људи.

Користили су технику такозване Мендељејеве рандомизације да податке претворе у експеримент и она је показала чији ДНК узорци су подложнији да услед интензивних тренинга оболе од болести моторног неурона.

Студија, објављена у научном часопису ЕБиоМедисин, показала је и да:

  • многи гени за које је познато да повећавају ризик од болести мењају понашање услед вежбања
  • код људи са најчешћим генетским мутацијама које се доводе у везу са МНД болест ће се пре развити ако напорно тренирају

Јачи и редовни тренинзи се дефинишу као дужи од 15-30 минута чешће од два до три пута недељно.

Али очигледно, највећи број људи који вежбају неће развити болест моторног неурона.

Доктор Купер Нок каже да „ми не знамо које у ризичним категоријама и зато нећемо отићи тако да далеко да саветујемо ко треба да вежба, а ко не&qуот;.

„Ако би сви престали да вежбају, то би донело више штете него користи&qуот;.

Надају се да ће ова студија довести до прављења боље скројених савета и упутстава као што постоје за фудбалере са срчаним проблемима.

Професорка неурологије Памела Шо, директорка Неуронаучног института у Шефилду, каже да „ово истраживање даје неке увиде у замршене везе између високог нивоа физичке активности и развоја МНД у одређеним групама које имају генетску предиспозиције&qуот;.

Сматра се да низак ниво кисеоника у телу током напорних вежби може да покрене процес који се зове оксидативни стрес у моторним неуронима - ћелијама које су међу највећим и потребна им је највећа засићеност кисеоником.

То може довести до оштећења нерава и евентуално и до смрти ћелија код људи који су већ генетски осетљиви на то.

Доктор Брајан Дики, из Удружења за болести моторног неурона, каже да је потребно још оваквих истраживања.

Генетске предиспозиције и утицај околине на развој МНД обично се испитује одвојено, док је „снага оваквих истраживања у томе што спајају делове те слагалице&qуот;.

Пратите Џејмса на Твитеру


Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на ббцнасрпском@ббц.цо.ук

(ББЦ Невс, 06.11.2021)

BBC News

Повезане вести »

Најновије вести »