Dačić: Parlamenti Balkana glavno čvorište puta ka članstvu u EU

Beta 28.06.2021

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić je danas u Briselu izjavio da su parlamenti država Zapadnog Balkana "glavno čvorište" puta ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji. 

"Moramo imati stalno u vidu, a bojim se da ponekad na to svi zajedno zaboravljamo, da su upravo parlamenti glavna čvorišta našeg puta ka punopravnom članstvu. Uloga parlamenata u procesu pridruživanja je izuzetno bitna jer svi repormski projekti i procesi moraju u jednom trenutku da dobiju svoju zakonsku formu, a to je moguće samo kroz parlament, njegova tela i kroz demokratsku i transparentnu proceduru", rekao je Dačić na sastanku predsednika parlamentata država Zapadnog Balkana sa Spoljnopolitčkim komitetom Evropskog parlamenta.

Pozvao je na uspostavljanje intenzivnije komunikacije kako se odnosi država Zapadnog Balkana i Evropskog parlamenta ne bi svodili na čekanje godišnjih izveštaja i rezolucija. Istakao je da izveštaje i rezolucije EP Srbija "uzima krajnje odgovorno" i nastoji da ih primeni "što efikasnije moguće".

Dačić je istakao i da se zalaže da razgovori parlamentarnih predstavnika sa komitetima EP treba da postanu "neka vrsta stalnog foruma" kako bi se poboljšala komunikacija.

"Uveren sam da ima mnogo prostora za ubrzanje našeg procesa pridruživanja. Glavni impuls dolazi od nas samih i svesni smo da i tu možemo brže, ali prostor za veću efikasnost postoji i u okviru Evropske unije i njenog parlamenta kao jednog od najbitnijih partnera. U tom smislu smo otvoreni za još intenzivniju saradnju i za svaki vid vaše i naše podrške jer imamo isti cilj", rekao je.

Pomenuo je i procese koji se odvijaju u Skupštini Srbije - izmena Ustavu i međupartijski dijalog uz posredstvo evroparlamentaraca. 

(Beta, 06.28.2021)

Povezane vesti »

Ključne reči

Svet, najnovije vesti »