SRS: Digitalizacija treba da je osnov za smanjenje a ne za povećanje taksi

Beta 30.06.2021

Srpska radikalna stranka (SRS) saopštila je danas da od Vlade Srbije zahteva da poništi Odluku o usklađenosti iznosa republičkih administrativnih taksi, koja je "u stvari povećanje taksi".

SRS navodi da bi digitalizacija i umrežavanje lokalnih samouprava trebalo da su "osnov za smanjenje taksi, a ne za povećanje".

U obrazloženju vladine odluke, koja je u "Službenom glasniku" objavljena 17. juna, navedeno je da je osnov povećanja taksi usklađivanje sa indeksom poskupljenja za period od 1. januara do 30. aprila 2021. 

"Da je ovo obrazloženje tačno, onda bi se indeks cena objavio procentualno i na taj način bi se i takse povećavale. Međutim, bez obzira na način izračunavanja novih skupljih taksi, SRS smatra da ovu odluku nije trebalo doneti jer nema osnova za povećanje republičkih administrativnih taksi. Osim toga, za sve upravne stvari plaća se i lokalna taksa koju određuju lokalne samouprave, koje se određuju proizvoljno i nisu iste u svakoj opštini u Srbiji, pa građani mogu očekivati i povećanje tih taksi", navodi se u saopštenju.

(Beta, 06.30.2021)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »