Potpisan sporazum o podršci Nemačke reformi javne uprave u Srbiji

Beta 07.07.2021

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib (Thomas Schieb) izjavio je danas da je sporazum o sprovođenju projekta u oblasti reforme javne uprave koji su danas u Beogradu potpisali predstavnici Vlade Srbije i nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, "konkretan primer kako Nemačka podržava Srbiju i Vladu Srbije na putu ka članstvu u EU".

Sporazum su u Vladi Srbije potpisali ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Marija Obradović, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i Štefan Gajel iz GIZ-a.

Ambasador Šib koji je prisustvovao potpisivanju, podsetio je da je Srbija prihvatila novu metodologiju u pristupnim pregovorima sa EU.

"Nama je veliko zadovoljstvo da možemo nastaviti tu saradnju, Nemačka će i dalje pružati Srbiji neophodnu podršku na tom putu i nadamo se da će se tokom ove godine sav taj napor koji se sada ulaže i isplatiti", dodao je Šib.

U reformi javne uprave težište se stavlja na unapređenje kvaliteta i dostupnosti usluga za građane i privredu na nacionalnom i lokalnom nivou, što podrazumeva primenu inovativnih pristupa u kreiranju i pružanju usluga, saopštio je GIZ.

Podrška, kako se dodaje, obuhvata i projekat Vlade "ePapir" za transparentno pružanje usluga.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je saopštilo da su povodom potpisivanja Sporazuma o sprovođenju projekta "Podrška reformi javne uprave u procesu pristupanja Evropskoj uniji", ministarke Marija Obradović i Jadranka Joksimović i nemački ambasador poručili da je to nastavak uspešne saradnje Srbije i Nemačke u procesu reforme javne uprave i podrške procesu evropskih integracija.

"Podrška Nemačke je od izuzetne važnosti za ostvarivanje vizije nove Strategije reforme javne uprave od 2020. do 2030. godine, a to je uprava po meri svih nas, i (ostvarivanje) cilja Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave da Srbiju učini modernom državom, državom u kojoj su građani zadovoljni pruženim uslugama i koja je servis svakog građanina i čitave privrede", rekla je Obradović.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović je navela da se sporazumom nastavlja uspešan projekat započet 2012. godine, kojim je Nemačka pokazala da "smatra Srbiju važnim partnerom ne samo u bilateralnim odnosima, već i kao ozbiljnog kandidata za članstvo u EU, dajući i na ovaj način podršku pretpristupnim pregovorima Srbije".

"Verujem da su dosadašnji rezultati koje smo ostvarili ovim projektom uverili nemačku Vladu da nam do kraja godine pruži i dodatnu podršku za nastavak pristupnog procesa i za još konkretnije i vidljivije korake na evropskom putu Srbije, u skladu sa principima nove metodologije", navela je Joksimović.

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib izjavio je da je sporazum simbol trajne nemačke podrške Srbiji na putu ka EU, a posebnu ulogu pri tome imaju konkretne reforme u oblasti vladavine prava, kao i reforma javne uprave jer "od moderne i efikasne javne uprave, orijentisane na potrebe građana, korist imaju prvenstveno građani Srbije i domaća privreda".

(Beta, 07.07.2021)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »