Zukorlić o sastanku Radne grupe za međustranački dijalog o poboljšanju izbornih uslova

Beta 08.07.2021

 Lider Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić izjavio je da je na današnjem sastanku Radne grupe za međustranački dijalog o poboljšanju izbornih uslova, bez posredovanja stranaca, vođen veoma koristan razgovor o izbornom procesu i strankama nacionalnih manjina.

Zukorlić je novinarima u Skupštini Srbije rekao da je "domaćin insistirao prevashodno na pitanju ograničenja ili zakonskog formulisanja prava kandidovanja na listama manjina, kako bi se onemogućile određene zloupotrebe koje smo imali".

On smagtra da je to skoro nemoguće definisati jer bi zabrana pripadnicima većinskog naroda da budu na listama manjina, bila neka vrsta diskriminacije, a to bi "takođe onemogućilo stranke manjina da računaju na glasove večinskog naroda".

Zukorlić je izneo niz predloga, među kojima da se sa 10.000 na 5.000 smanji broj potpisa za potvrdu manjinske izborne liste na parlamentarnim izborima; da poslanički klub može da ima manje od pet poslanika; i da manjine obavezno imaju člana u Republičkoj izbornoj komisiji.

On je rekao da je bilo "žestoke rasprave" sa Savezom Vojvođanskih Mađara koji nije podržao njegove predloge jer su, kako je rekao, "gledali samo svoj interes".

Zukorlić je dodao da ni on, ni njegova stranka nema problem sa sakupljanjem potpisa, ali da bi njegovi predlozi, ako se usvoje, otvorili mogućnost i drugim manjinama, kao što su Romi, da imaju svoje predstavnike u Skupštini Srbije.

(Beta, 07.08.2021)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »