SRS: Srbija mora da raskine sporazum sa EU da bi zaštitila domaću poljoprivredu

Beta 20.07.2021

Srpska radikalna stranke (SRS) objavila je danas da Srbija mora da raskine Sporazum sa EU o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) radi zaštite domaćih poljoprivrednih proizvoda i "pomoći srpskom seljaku".

SRS je podsetila da godinama upozorava da taj sporazum mora da se raskine, jer "zbog SSP-a Srbija godišnje gubi ogromne količine novca, poljoprivreda propada, a uvoznički lobi cveta".

"Zbog nelojalne konkurencije sa stranim poljoprivrednim proizvodima koji se uvoze bez plaćanja carine, domaći proizvodi postaju neinteresantni kupcima, zbog čega seljaci trpe ogromnu materijalnu štetu", navedeno je u saopštenju.

Podseća se i da poljoprivrednici, kako bi skrenuli pažnju vlasti na svoje realne probleme, "pribegavaju i nekim aktivnostima koje i njima nanose štetu".

Ukazano je da domaći poljoprivrednici tako jedne godine prosipaju mleko, druge bacaju krompir ili ga ostavljaju u zemlji, ostavljaju neobrane jabuke, bacaju paprike, dok su ove godine besplatno podelili tone paradajza zbog toga što je srpsko tržište preplavljeno paradajzom iz Albanije i ne mogu da prodaju ono što su proizveli.

"Kada problem eskalira, ministri i vlada obećavaju da će naći rešenja, a ta rešenja su uglavnom delimična i trenutna, što izaziva gnev i nezadovoljstvo. Ministri se pojavljuju da gase požar, umesto da preventivno deluju da do njega ne dođe", ocenila je SRS.

SRS smatra da je jedino rešenje za spas poljoprivredne proizvodnje zaštita proizvođača, a to je moguće samo raskidom SSP-a, nakon čega bi, kako su ocenili, domaći poljoprivredni proizvodi našli mesto kod potrošača u Srbiji.

(Beta, 07.20.2021)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »