Selaković na kraju posete Africi: Srbija prepoznata kao prijateljska zemlja

Beta 21.08.2021

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je na kraju turneje po Africi da je Srbija prepoznata kao prijateljska zemlja i da postoji raspoloženje za obnovu i unapređenje veza na osnovama bliskih odnosa uspostavljenih u vreme Jugoslavije.

Sumirajući rezultate posete Africi, tokom koje je obišao Keniju, Zimbabve, Zambiju, Namibiju i Angolu, Selaković je rekao da je "od afričkih prijatelja dobio jasne poruke podrške" nacionalnom interesu Srbije i očuvanju njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, saopštilo je večeras Ministarstvo spoljnih poslova.

Srbija je svakoj zemlji koju je Selaković posetio donirala po nekoliko desetina hiljada doza vakcina protiv korona virusa.

Šef srpske diplomatije je naveo da u Africi milioni ljudi žude za vakcinom protiv virusa korona i da onaj ko je spreman da pruži tu vrstu pomoći dobija najiskreniju ljudsku zahvalnost, navodi se u saopštenju.

"Kada se još sete pomoći koja je nekada pružana od strane Jugoslavije, koja je dolazila iz Beograda, onda to dobija jednu potpuno novu dimenziju i onda se govori o tradicionalnom prijateljstvu", rekao je Selaković.

On je kazao da su "prijateljske afričke zemlje iskazale jasnu spremnost" da u oktobru u Beogradu učestvuju u obeležavanju 60. godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja, dodaje se u saopštenju.

(Beta, 08.21.2021)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »