BBC vesti na srpskom

Paraolimpijske igre u Tokiju: Šest medalja za Srbiju, Kinezi osvojili čak 96 zlata

Hrvatski paraolimpijski osvojili su sedam medalja, ali nisu uspeli da se domognu zlata.

BBC News 05.09.2021
Ceremonija zatvaranja Paraolimpijskih igara
Getty Images
Ceremonija zatvaranja Paraolimpijskih igara

Sa šest medalja na Paraolimpijskim igrama, od čega dve zlatne, Srbija je najbolja među zemljama bivše Jugoslavije.

Taj učinak smestio je srpski paraolimpijski tim na deobu 45. mesta sa Čileom na listi 78 zemalja čiji su takmičari osvojili medalje.

Hrvatski paraolimpijci osvojili su jednu medalju više od srpskog tima - sedam, ali su ukupnom učinku niže rangirani, na 65. mestu, jer nisu uspeli da se domognu zlata (tri srebra i četiri bronze).

Slovenački paraolimpijski tim je sa dve medalje (srebro i bronzu) na 71. mestu na listi, a po jednu su osvojili Crna Gora (bronza) i Bosna i Hercegovina (bronza) i na deobi su 78. mesta.

Najuspešnije paraolimpijske reprezentacije su Kina (čak 207 medalja od čeka 96 zlatnih), Velika Britanija (124 medalje, 41 zlatna), SAD (104 medalje, 37 zlatnih) i Ruski paraolimpijski komitet (118 medalja, 36 zlatnih).

Domaćin narednih Letnjih paraolimpijskih igara 2024. godine biće glavni grad Francuske, Pariz.

Ko je sve osvojio medalje za Srbiju?

Srbiju je u Tokiju predstavljalo 19 sportista, koji su se nadmetali u sedam sportova - stonom tenisu, atletici, plivanju, streljaštvu, pauerliftingu, biciklizmu i taekvondu.

Srpski paraolimpijci su osvojili šest medalja - dve zlatne, tri srebrne i jednu bronzanu.

ristić, savanović
Paraolimpijski komitet Srbije
Ristić i Savanović

Obe zlatne medalje osvojio je strelac Dragan Ristić.

On je najpre postao olimpijski šampion disciplini vazdušna puška 10 metara miks, klasa SH2, da bi drugo zlato osvojio disciplini vazdušna puška 50 metara, klasa SH2.

Osim što je u drugoj disciplini trijumfovao, Ristić je upucao i svetski rekord - 252.7 krugova.

Srebrne medalje osvojili su Zdravko Savanović (vazdušna puška 50 metara, klasa SH2) i Laslo Šuranji u disciplini puška trostav u klasi SH1.

Bacač čunjeva Željko Dimitrijević osvojio je srebrno odličje, dok je stonoteniserkama Borislavi Perić Ranković i Nadi Matić pripala bronzana medalja posle poraza od Švedske u polufinalu.

Željko Dimitrijević je osvojio je srebrno odličje pošto je u bacanju čunja zauzeo drugo mesto sa bačenih 35,29 metara, što je njegov najbolji rezultat u karijeri.

Željko Dimitrijević
Paraolimpijski komitet Srbije
Željko Dimitrijević

Dimitrijević je bio odličan u svih šest serija, ali nije uspeo da nadmaši rezultat Rusa Muse Tajmazova, koji je u prvoj seriji bacio svetski rekord 35,42 metra.

Tajmazov je tako nadmašio Dimitrijevićev svetski rekord, a srpski takmičar je čak tri puta u Tokiju bacao bolje od prethodnog ličnog svetskog rekorda (34,71m).

Borislava Perić Ranković i Nada Matić nisu uspele da se plasiraju u finale, pošto su Šveđanke bile bolje u dva odigrana meča.

Perić Ranković
Getty Images

Prema pravilima takmičenja na POI, poraženi polufinalisti takođe dobijaju bronzanu medalju.

Borislava Perić Ranković se takmičila u Tokiju i u pojedinačnoj konkurenciji, ali je prošle nedelje poražena u četvrtfinalu od Indijke Hašmukbaj Patel.

Na prethodnim Paraolimpijskim igrama u Riju 2016, Perić Ranković je u pojedinačnoj konkurenciji osvojila zlatnu medalju, a u ekipnom takmičenju, takođe sa Matić, stigle su do srebra.


Pogledajte video o najodlikovanijem paraolimpijskom plivaču u istoriji


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 09.05.2021)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Sport, najnovije vesti »