BBC vesti na srpskom

Sjedinjene Države i FBI: Počelo objavljivanje tajnih dokumenata o napadima 11. septembra

Objavljeni dokument obelodanjuje vezu otmičara aviona i saudijskih državljana, ali ne i vezu sa saudijskom vladom.

BBC News 12.09.2021
Memorijalni centar Pentagon, 11.9.2021.
EPA
Sjedinjene Države su 11. 9. 2021. obeležile 20. godišnjicu napada 11. septembra

Federalni istražni biro (FBI) objavio je do sada tajni dokument o vezi saudijskih državljana i dvojice otmičara koji su učestvovali u napadima 9. septembra 2001.

Porodice ubijenih dugo su tražile da FBI objavi dokumente, tvrdeći da su saudijski zvaničnici unapred znali detalje o napadima, ali nisu pokušali da ih spreče.

U dokumentu se ne navodi da je saudijska vlada na bilo koji način bila umešana u planiranje napada.

Petnaestorica od 19 otmičara bili su Saudijci.

Uoči objavljivanja dokumenta, ambasada kraljevine Saudijske Arabije u Vašingtonu pozdravila je deklasifikaciju dokumenata i još jednom demantovala bilo kakvu povezanost kraljevine sa otmičarima.

Tvrdnje o povezanosti opisuju kao „lažne i zlonamerne".

Dokumenti su objavljeni na 20. godišnjicu najsmrtonosnijeg napada na tlu Sjedinjenih Država, u kojima je poginulo skoro tri hiljade ljudi.

Ovo je prvi od nekolicine do sada tajnih dokumenata koji bi trebalo da budu objavljeni.

Porodice pojedinih ubijenih u napadima zahtevale su od američkog predsednika Džoa Bajdena da deklasifikuje dokumente i poručivale da Bajden ne bi trebalo da prisustvuje ceremonijama obeležavanja 20. godišnjice napada ukoliko nije spreman da skine oznaku tajno sa dokumenata.

Objavljeni dokument na 16 strana sadrži delove koji su i dalje tajni. Nastao je na osnovu intervjua sa izvorom čiji se identitet štiti i opisuje kontakte Saudijaca i dvojice otmičara, Navafa al Hazmija i Halida al Mindara.

Otmičari su u Sjedinjene Države stigli 2000. godine, pretvarajući se da su studenti.

Dokument otkriva da su logističku podršku dobijali od Omara al Bajomija, za koga svedoci kažu da je bio čest posetilac saudijskog konzulata u Los Anđelesu, iako je u to vreme bio student.

Gospodin Bajomi je, svedoci su rekli, imao „visok status" u konzulatu.

„Bajomi je Hamzi i Midhu asistirao, pomažući sa prevodima, transportom, traženjem mesta prebivališta i finansijama", piše u dokumentu.

U dokumentu se navodi i da je postojala veza između dvojice otmičara i Fahada Al Tumaira, konzervativnog imama džamije Kralj Fahat u Los Anđelesu. Izvori su imama opisali kao verskog zvaničnika „ekstremnih verovanja".

I Bajoumi i Tumairu su napustili Sjedinjene Države nekoliko nedelja pre napada 11. septembra, podaci su novinske agencije AP.

Nekoliko visokih saudijskih zvaničnika ispitano je prošlog meseca u procesu koji su pokrenuli advokati koje su angažovale porodice nekoliko poginulih u napadima.r

Ni Džordž Buš, ni Barak Obama, kao ni Donald Tramp, nisu komentarisali objavljivanje dokumenata, zbog zabrinutost za nacionalnu bezbednost.

Džo Pajden u Pentagonu, 11. 9. 20211.
EPA
Džo Bajden bio je pod pritiskom porodica ubijenih da objavi tajna dokumenta

Bajden je prošle nedelje naredio ponovni pregled dokumenata i rekao nadležnima da objave sve što mogu u narednih šest meseci.

Godinama se spekuliše o umešanosti Saudijaca u planiranje napada sa obzirom na to da je najveći broj otmičara bio saudijskog porekla, ali i imajući u vidu saudijsko poreklo vođe Al Kaide Osame Bin Ladena.

Međutim, dokumenti nisu pronašli nikakve dokaze o umešanosti saudijske vlade ili visokih zvaničnika.

Sjedinjene Države i Saudijska Arabija su godinama saveznici, iako je odnos u pojedinim situacijama bio težak.

Dok je bivši predsednik Donald Tramp radio na osnaživanju odnosa, sadašnji predsednik Bajden osuđivao je Saudijsku Arabiju zbog ubistva novinara Džamala Kašogija u Turskoj.

Međutim, BBC novinar Frenk Gardner smatra da je Bajden od tada omekšao stav o najmoćnijem čoveku u Saudijskoj Arabiji, princu Muhamedu Bin Salmanu, kao rezultat teške relanosti koja zahteva savezništvo.

(BBC News, 09.12.2021)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »