Selaković sa šeficom diploamtije Indonezije: Jačati ekonomsku saradnju po ugledu na političku

Beta 10.10.2021

Indonezija i Srbija zajedno će raditi na nominaciji arhiva Prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja u Uneskov program Sećanje, izjavila je danas u Beogradu ministarka spoljnih poslova Indonezije Retno Lestari Priansari Marsudi.

Posle razgovora sa šefom srpske diplomatije Nikolom Selakovićem, ona je izrazila zadovoljstvo zbog učešća na obeležavanju 60 godišnjice prve Konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja u Beogradu ocenivši da je to "veoma dobra prilika" da se radi na vrednostima,  principima i idealima tog Pokreta.

Indonežanska ministarka i srpski ministar saglasili su se da između dve zemlje nema otvorenih političkih pitanja i naglasili potrebu jačanja ekonomske saradnje.

Retno Lestari Priansari Marsudi i Nikola Selaković izrazili su očekivanje da će do početka 2022. biti završen Sproazum o pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i o ekstradiciji, a dogovreno je i da dve zemlje rade na pripremi sporazuma koji će omogućiti međusobno priznavanje sertifikata o vakcinama.

Selaković je posle sastanka rekao da Indonezija ima posebno mesto ne samo u spoljnoj politici Srbije i njenim planovima za buduću ekonomsku saradnju već i u emotivnom smislu.

"Naši predsednici su pre 60 godina bili vizionari u spoljnoj politici kada su zajednički pokrenuli, sa premijerom Indije, predsednicima Gane i Egipta osnivanje Pokreta nesvrstanih zemalja", naveo je.

On je naglasio da je bilateralna saradnja Srbije i Indonezije izizetno dobra i zahvalio Džakarti na njenom principijelnom i čvrstom stavu po pitanju očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, kada je reč o Kosovu.

Selaković je najavio da će u naredna tri meseca postiti Indioneziju i da će do kraja godine biti održana peta runda političkih konsultacija minstarstava spoljnih poslova dve zemlje.

Cilj da se u narednom periodu ulože maksimalni naproi da ekonomska saradnja u što većoj meri dostigne političku, dodao je.

Ministarka Marsudi i Selaković danas su potpisali sporazum o razumevanju dva ministarstva o izgradnji diplomatskih kapaciteta i memorandum o univerzitetskoj saradnji.

Kao specijalna izaslanica predsednika Indonezije Đoka Vidoda na skupu posvećenom 60. godišnjici Pokreta nesvrstanih zemalja, Marsudi je danas u Beogradu razgovarala i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem sa kojim se saglasila da treba obnoviti nekadašnje čvrste veze dve zemlje i utvrditi mehanizme za podsticanje saradnje.

(Beta, 10.10.2021)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »