Epl smanjuje proizvodnju ajfona 13 zbog nestašice čipova

Beta 13.10.2021

Američka kompanija Epl (Apple) neće dostići cilj proizvodnje za svoj novi ajfon 13 pre božićnih i novogodišnjih praznika zbog svetske nestašice čipova, navodi se u članku agencije Blumberg.

Elektronski gigant predvideo je prozvodnju od 90 miliona ajfonova do kraja godine ali će morati da se zadovolji sa 80 miliona, pošto njegovi snabdevači Brodkom i Teksas instruments ne mogu da odgovore tražnji, navela je agencija Blumberg u juče objavljenom članku.

Epl je sredinom septembra predstavio novu seriju pametnih telefona koji uključuju četiri modela od verzije ajfon 13 mini, po početnoj ceni od 700 dolara do ajfona 13 pro maks po početnoj ceni od 1.100 dolara.

"Tražnja je velika u svetu, posebno u Kini i u SAD", rekao je jedan analitičar i dodao da će Eplu nedostajati najmanje pet miliona ajfona 13 za sezonu praznika ako se tražnja nastavi ovim tempom.

Krajem jula pri objavljivanju kvartalnih rezultata šef Epla Tim Kuk rekao je da očekuje veća ograničenja u sanbdevanju za taj kvartal nego za prethodna tri meseca.

On je podsetio da ograničenja imaju i druge firme u tom sektoru i nisu samo svojstvena Eplu, precizirajući da deo problema leži i u tome što je potražnja znatno veća od onoga što je kompanija prognozirala.   //

(Beta, 10.13.2021)

Povezane vesti »

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »