Vučić: Prioritet je mir, ali država će zaštiti narod ako bude pokušaja napada

Beta 13.10.2021

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je prioritet države da čuva mir i stabilnost "po svaku cenu", ali da će država morati da zaštiti narod, ako bude pokušaja napada.

Predsednik je obišao danas jedinicu Žandarmerije u Kraljevu koja ga je pozdravila pesmom "Hriste Bože".

Vučić je zahvalio pripadnicima žandarmerije na svemu što čine "u odbrani svoje otadžbine, štiteći njen integritet".

"Nikad niste tražili izgovor i lakše rešenje već ste štitili svoj narod. Budite spremni, radite, vežbajte, a mi ćemo dati sve od sebe da vam plate budu veće, da imate sigrunu budućnost za sebe i svoju decu", rekao je predsednk u Kraljevu.

Vučić: Poručio sam EU da zauzda Prištinu, a ako ne može mi ćemo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, tokom razgovora sa Srbima sa Kosova, u Raškoj, da je specijalnom predstavniku Evropske unije za pregovore Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku rekao da Prištinu "zauzdaju, a ako nisu u stanju - zauzdaćemo ih mi".

"Oni su mi rekli - 'radimo na tome'", prepričao je Vučić, navodeći da je Priština imala podršku bar jedne zapadne zemlje, a nije članica Evropske unije, za današnju akciju na severu Kosova.

Vučić je rekao da je to Srbiji poznato iz njenih obaveštajnih podataka, kao i da su čaure nađene na severu Kosova kalibra 5,56 milimetara i da je metke ispalila kosovska vojska "ma kako je zvali - ROSU ili drugačije"

On je poručio Srbima da će "ma šta se desilo Srbija i Beograd biti uz njih", dodajući "vi znate da ovo ne govorim pro forme radi".

Takođe je istakao da je već i ranije poručio Srbima da neće dozvoliti novu "Oluju", "Bljesak" ili pogrom kakav se desio 2014. i zamolio ih da budu racionalni u svojim odlukama, mada vidi, kako je rekao, da su istupali veoma emotivno.

On je rekao da Britanija, Amerika, Nemačka ali i cela Kvinta žele potpunu nezavisnost Kosova i "baš ih briga šta će Priština da uradi".

"Ni danas nisu rekli - Albanci su krivi. Ne sekiraju se zbog ovih dešavanja na severu Kosova", rekao je Vučić.

Rekao je i da deo velikih sila, sa Zapada, želi "destabilizaciju" ovog područja jer tako mogu lakše da upravljaju procesima i da slabe Srbiju.

Pre Vučića govorio je veliki broj Srba sa Kosova koji su jednoglasno tražili od njega da direktno odgovori da li će "Srbija stati iza njih i braniti ih, jer terorizam ne mogu više da podnesu".//

(Beta, 10.13.2021)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »