Selaković: Šef Unmika na objektivan i odgovoran način govorio o dešavanjima na Kosovu

Beta 15.10.2021

 Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je večeras u Njujorku da ga je šef Misije UN na Kosovu (Unmik) Zahir Tanin pozitivno iznenadio načinom na koji je pred Savetom bezbednosti govorio o najnovijim dešavanjima na severu Kosova.

"Ne znam da li je iko očekivao da će Tanin tako objektivno i jezgrovito govoriti o najnovijim dešavanjima, koja nisu obuhvaćena izveštajem generalnog sekretara UN, jer ne spadaju u izveštajni period. On je na veoma objektivan i odgovoran način govorio o tome šta se dešavalo na severu Kosova, naročito 13. oktobra u Kosovskoj Mitrovici", rekao je Selaković za RTS.

Selaković je i stav većine nestalnih članica Saveta bezbednosti UN ocenio kao pozitivan po Srbiju .

"Uz tradicionalnu podeljenost stalnih članica SB UN, ovoga puta smo imali jedan ne mali broj, odnosno većinu nestalnih članica koje su jasno izrazile podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, osudile jednostrano ponašanje Prištine usmereno na podrivanje dijaloga, pozivale se na Rezoluciju SB UN 1244 i podržale nastavak rada Unmika", kazao je Selaković.

Posle sednice SB UN, na kojoj je razmatran novi šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Unmika, Selaković je još jednom naveo da je delovanje Prištine "usmereno na rušenje dijaloga".

"Oni od formiranja vlade Aljbina Kurtija otvoreno govore da nisu spremni da sprovode obaveze koje je Priština preuzela u dijalogu u Briselu. Srbija će ostati posvećena dijalogu kao načinu za traženje održivog rešenja", dodao je šef srpske diplomatije.//

(Beta, 10.15.2021)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »