Vučić: Ostavka Zaeva nije samo rezultat gubitka na lokalnim izborima

Beta 01.11.2021

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da ostavka premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva nije samo posledica rezultata koji je njegova stranka ostvarila na lokalnim izborima već i lično razočarenje po pitanju razgovora te zemlje sa Evropskom unijom (EU).

"Rekli su ako potpiše Prespanski sporazum da će Severna Makedonija dobiti otvaranje pregovora sa EU, a to se nije desilo", rekao je Vučić televiziji Pink u uključenju iz Glazgova, gde učestvuje na Samitu UN o klimatskim promenama.

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev podneo je sinoć ostavku na tu i funkciju lidera Socijaldemokratskog saveza posle neuspeha te partije na lokalnim izborima.

Vučić je rekao da posle ostavke Zaeva ostaje mnogo pitanja o tome kako će se stvari razvijati u narednom periodu, odnosno da li će se ići na nove izbore ili će ostati aktuelna većina, da li će se menjati odnos prema Bugarskoj i da li će doći do zaoštravanja političkih prilika u Severnoj Makedoniji.

Predsednik Srbije je rekao da se u Glazgovu sastao sa većim brojem svetskih lidera sa kojim je govorio o brojnim pitanjima, kao što su cena električne energije i obezbeđivanje energetske sigurnosti za svoje zemlje.

"Razgovarali smo i o nižoj ceni gasa, koja je i dalje veoma visoka. Drugo je pitanje nuklearki. Pošto je sada ključno pitanje da li da se vrate nuklearne elektrane, jer to jeste čista energija, samo je pitanje gde, kako i na koji način da se odlaže nuklearni otpad", rekao je on.

Vučić je rekao da se pitanje klimatskih promena sada nameće kao ključno i da će sve zemlje morati da smanje emisiju ugljen-dioksida i da rade na stvaranju obnovljivih izvora, jer će time omogućiti i povećanje stope rasta i napredak ekonomije.

"Mnoge promene ćemo morati da napravimo", rekao je on.

Vučić je rekao da je sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem razgovarao o pitanju nestalih osoba, da je od španskog premijera Pedra Sančeza dobio čvrsto obećanje da će posetiti Srbiju, a da jedino do sada nije video američkog predsednika Džozefa Bajdena.//

(Beta, 11.01.2021)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Balkan, najnovije vesti »