Grbović (PSG): EPS je morao da ima saglasnost ministarstava i BIE za nabavku kriptovanih telefona

Beta 05.11.2021

Predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Pavle Grbović upitao je danas ko je izdao saglasnost da preduzeće "Elektroprivreda Srbije" (EPS) nabavi dvadeset kriptovanih telefona za više od 200.000 evra, jer je, prema njegovim rečima, neophodna saglasnost Ministarstva odbrane, Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva unutrašnjih poslova i Bezbednosno informativne agencije (BIA).

"Softver za dvadeset enkriptovanih telefona koje je EPS kupio 2019. godine po ceni većoj od 200 hiljada evra se zakonski tretira kao roba dvostruke namene, što znači da se takva roba može koristi i u civilne ali i u vojne svrhe", naveo je Grbović u saopštenju i dodao da je iz tog razloga neophodna pomenuta saglasnost državnih organa.

On je ocenio da je to pitanje "nacionalne bezbednosti" i dodao da, ukoliko vojska, policija i služba bezbednosti nisu znali "da se u okviru jednog javnog preduzeća sprovode nezakonite radnje koje podrivaju bezbednost građana, onda se postavlja pitanje političke odgovornosti njihovih rukovodilaca".

Grbović je upitao i kako su ministarstva mogla da izdaju dozvolu za nabavku tog softvera, ako su ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, ministar odbrane Nebojša Stefanović i direktor BIA Bratislav Gašić imali saznanja o tome.

"Smatram da je veoma važno da se svi oni izjasne o tome da li su bili upoznati sa time za šta je tražena saglasnost, ali pre svega o tome da li su bili upoznati sa uspostavljanjem tog paralelnog bezbednosnog sektora", rekao je Grbović.

Prema njegovim rečima, ćutanje vlasti, sa izuzetkom ministarke rudarsva i energetike Zorane Mihajlović, "stvara sumnju da je u toj operaciji učestvovao i veliki broj najviših državnih funkcionera i da slučaj zbog toga ne može da dobije sudski epilog".//

(Beta, 11.05.2021)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »