Đorđević (Oslobođenje): Izmene zakona o referendumu dokaz loših namera SNS

Beta 10.11.2021

Predsednik pokreta "Oslobođenje" Mlađan Đorđević izjavio je danas, povodom izmene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi kojima se ukida obaveza izlaska 50 odsto birača da bi referendum bio validan, da se iza promena možda krije namera vlasti da "na silu" usvoji određene politike.

"To je pokazatelj loših namera koje Srpska napredna stranka (SNS) ima za budućnost Srbije. Oni dobro znaju da Srbi ne bi prihvatili brisanje preambule iz Ustava ili ulazak u NATO, zato će pokušati to da proguraju na mala vrata", rekao je Đorđević u pisanoj izjavi.

Đorđević je ocenio da se radi o stvaranju mehanizma za "prekrajanje većinske volje građana", kao i da se "novim izmenama otvara mogućnost manipulacije".

"SNS može da izvede milion glasača kroz ucene, pretnje, podmićivanja i sistem sigurnih glasova i tako osigura da svaki predlog bude usvojen na referendumu", kazao je Đorđević.

On je podsetio i da se najavljuje referendum u vezi sa projektom "Rio Tinto", odnosno otvaranja rudnika litijuma u Podrinju, oko kojeg postoje sporenja zbog očekivanog ekstremnog zagađenja životne sredine.

"Na ovaj način naprednjaci mogu da osiguraju otvaranje rudnika kroz namešteni referendum", naveo je predsednik Oslobođenja i dodao da Srbiju slično očekuje "i po pitanju Кosova i Metohije, i po pitanju ulaska u NATO".

Đorđević je rekao da je "Srbiji već predočeno da je preambula Ustava problem i da će morati da se menja, a zato je neophodan referendum".

"Novim zakonom otvara se prostor da taj referendum prođe uprkos volji građana", rekao je Đorđević.

On je zaključio da je važno da narod na svaku "opasnu inicijativu" reaguje izlaskom na ulice i građanskom neposlušnošću, i tako spreči da takva pitanja "uopšte dođu do birališta".   //

(Beta, 11.10.2021)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »