DJB: Izmenama Zakona o referendumu slabi se pozicija Srbije

Beta 11.11.2021

Pokret Dosta je bilo (DJB) ocenio je danas da izmena Zakona o referendumu predstavlja slabljenje pozicije Srbije - ne samo u odnosu na zaštitu teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje već i, kako navode, povodom drugih važnih pitanja za koja postoje spoljni pritisci na državu.

"DJB još od 2017. godine upozorava na opasnost od promene Zakona o referendumu, pružajući detaljnu i preciznu argumentaciju zbog čega taj zakon nije potrebno menjati i zbog čega su narativi o tobožnjem nesaglasju Ustava Srbije i Zakona o referendumu ništa drugo do politički pokušaj slabljenja pozicije Srbije", navodi taj pokret u saopštenju.

Dodaje da jedini zahtev Ustava iz 2006. godine koji do danas nije ispunjen je donošenje Zakona o Kosovu i Metohiji.

"Kako je moguće da vlast donosi one zakone koji su pravno gledano nepotrebni, a nisu u državnom interesu, dok sa druge strane punih 15 godina nijedna od tri vladajuće garniture u tom periodu nije u stanju da donese ustavno-pravno neophodan zakon, koji svakako jeste u državnom interesu", pitali su iz DJB.

Vlada Srbije usvojila je u utorak Predlog zakona o referendumu i narodnoj inicijativi kojim se, kako je saopšteno, otklanjaju nedostaci niza rešenja iz važećeg zakona zbog kojih su građani retko koristili te institucije u praksi.

U saopštenju nakon sednice Vlade navodi se da će predložena rešenja omogućiti građanima da efikasno ostvaruju svoje Ustavom zagarantovano pravo na učešće u vršenju vlasti putem narodne inicijative i referenduma.

DJB u saopštenju ocenjuje da je paradoksalno da "parlament sa diskutabilnim legitimitetom" izmenama zakona smanjuje nivo legitimiteta budućih referenduma, "čime se i jedinom nosiocu suverenosti - narodu, suštinski otežava vršenje te suverenosti u budućnosti".

"Stoga, zahtevamo od narodnih poslanika maksimalan stepen ozbiljnosti i odgovornosti u ovom trenutku, te zahtevamo od vlasti da povuče taj poguban i antinarodni zakon", navodi pokret Dosta je bilo.   //

(Beta, 11.11.2021)

Referendum »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »